Fellendül a Sony média üzletága?

MTI Sajtóadatbank, 2002. május 13. 07:30
A Sony elektronikai- és szórakoztatóipari óriás szerint a PlayStation játékkonzol és a Pókember című mozifilm rekordbevételeket hozó kezdeti sikere arra inti a céget, hogy jobban törődjenek az eddig elhanyagolt média üzletággal.
A vállalat vezetői a Wall Street pénzügyi szakemberei számára tartott tájékoztatón elmondták, hogy a Sony az idei évben növelni kívánja bevételeit azáltal, hogy lehetővé teszi nagy sikert elért mozifilmek, zene-, és játékprogramok elérését nagy sebességű internetkapcsolaton keresztül.

A Sony vezetői a New Yorkban tartott tájékoztatón hangsúlyozták, hogy a Sony nem hasonlítható össze "egyszerű" elektronikai cégekkel, amilyen a NEC vagy a Samsung. Véleményük szerint a Sony személyi számítógépektől és mobiltelefonoktól a filmgyártásig, a zenekiadásig és popsztárokig terjedő érdekeltségei egységes egészt alkotnak.

A Sony áprilisban közölt saját becslései szerint az idén várhatóan minden üzletágban sikerül növelni a működési nyereséget, elsősorban a PlayStation 2 sikere és az elektronikai üzletágban végrehajtott szerkezeti átalakítás révén. Noha az elektronikai készülékek piacán továbbra is gyenge a kereslet, a Sony reméli, hogy a PlayStation játékkonzol eladási sikere a jövőben lehetővé teszi, hogy a bevételeket tekintve Japán első számú audio-vizuális elektronikai cégévé váljanak.

A vállalat saját közlése szerint a közeljövőben tervezik olyan mobiladapter létrehozását is, amely lehetővé teszi majd mozifilmek letöltését internetről a személyi számítógépre és lejátszására az otthoni tévékészüléken. Várható, hogy még az idén a PlayStation játékkonzolt is bevonják egy internethez kapcsolódó számítógépes rendszerbe. A Sony PlayStation 2 játékkonzolából a 2000 márciusi bevezetés óta közel 30 milliót sikerült értékesíteni, és a pénzügyi év 2003 március végéig talán sikerül összesen 50 milliót eladni, a cég várakozása szerint.

Emellett a Sony filmrészlege, a hollywoodi Columbia Pictures hatalmas sikert mondhat magáénak a Pókember bemutatásával, amely egy hét alatt közel 150 millió dollár bevételt hozott a vállalatnak.

Ezen, és a vetélytársak által létrehozott Shrek és a Jégkorszak kasszasikerén felbuzdulva a jövőben a Sony Pictures Entertainment is akar számítógépes animációs filmeket készíteni. Céljuk, hogy az első általuk alkotott digitális film már 2005-ben szerepeljen a mozik műsorán. Ezen közel 150 fős csapat dolgozik majd az új részlegben, de igénybe veszik a Pókember készítésében már nagy szerepet vállalt Imageworks erőforrásait is. Az új gárda a Columbia Pictures stúdióval együttműködve, annak pénzügyi és vállalatirányítási felügyelete mellett dolgozik majd.

A számítógépes-animációs filmek az utóbbi években az alacsony költségek és a hagyományos rajzfilmeket felülmúló népszerűségük miatt a rajzfilmgyártók, köztük a Disney legnagyobb nyereségforrásaivá váltak.

Howars Stringer, a Sony Corp. amerikai üzletágának vezérigazgatója ugyanakkor visszautasította azokat a híreszteléseket, mely szerint a Sony egy amerikai tévécsatorna megvásárlását tervezné.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09