Internetszolgáltatók tiltakoznak a rendőrségi "felügyelet" ellen

Tóth Kristóf, 2002. május 15. 06:51
Az internetes óriás Yahoo! Inc., valamint számos amerikai internetszolgáltató és internetes érdekvédelmi szervezet tiltakozik egy bírósági ítélet szerint, amely rendőrségi felügyeletet írna elő a szolgáltatók felé irányuló kutatásokhoz.
A Minnesota-i bírósági döntése szerint ugyanis amennyiben az internetes szolgáltató szerverein törvénysértő anyagra bukkannak, ezentúl nem elegendő az adatokat továbbítani a rendőrség felé, hanem az egész tevékenységet rendőröknek kell a helyszínen felügyelniük.

A Yahoo!, illetve szövetségesei megpróbálják érvényteleníteni az ítéletet, amely szerintük sérti ügyfeleik jogait, lelassítja a vizsgálatokat, és ellehetetleníti a társaságok üzleti tevékenységének folytatását. Egy nagyobb internetszolgáltató évente szó szerint több ezer esetben kap utasítást törvénysértést bizonyító információ továbbítására, állítják a szolgáltatók. Amennyiben a Minnesota-i bíróság ítélete hatályba kerül, az adott internetszolgáltatónál ezentúl egy tucat, vagy akár több rendőr fog tevékenykedni egyszerre, tették hozzá a társaságok.

A bíróság a meglepő ítéletet egyébként egy gyermekpornó-ügyben hozta. A rendőrség a Yahoo! központjába faxolta a kutatási parancsot, ahol a társaság munkatársai kigyűjtötték kért adatokat, és az interneten a visszaküldték azt. A vádlottakat védő ügyvéd később azonban arra hivatkozott, hogy a kutatás törvénysértő volt, mert civilek végezték.

Az amerikai kormány egyébként szintén kérdőre vonta az ítéletet, amely felesleges terhet jelentene a rendőrség embereinek, különösen akkor, ha az összes amerikai internetszolgáltató esetében érvényt szerezne. "A rendőr, aki az előszobában vár, amíg a technológusok tőle távol megszerzik a kért adatot, nem védi különösebben senkinek a jogait" - áll a szolgáltatók közleményében.

Kulcsszavak: Yahoo trend jog ISP

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50