Mi is az üzleti intelligencia (BI)?

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. május 16. 15:13
A kérdést az Atos Origin május 14-én tartott szakmai napján Lengyel Kornél ( Axis Kft.) válaszolta meg. A BI nem más, mint a meglévő adatok felhasználása, elemzése és új lehetőségek felfedezése a jobb döntések érdekében. Tárházába olyan eszközök tartoznak, amelyekkel a már rendelkezésre álló, de strukturálatlan üzleti információ úgy jeleníthető meg a döntéshozók számára, hogy az növelje munkájuk hatékonyságát és ezáltal a cég versenyképességét.
A BI rendszerek létjogosultságát az adja, hogy az integrált vállalatirányítási rendszerekben található beépített kimutatások nem mindig tudják kielégíteni a vezetők információ igényét. A BI rendszerek lehetőséget kínálnak a különálló adatbázisok összekapcsolására és a legmodernebb jelentési funkciók kihasználására is. Az Atos Origin a kanadai Cognos rendszereit forgalmazza és használja komplett megoldásaihoz.

A Cognos termékek között találhatunk:

Ad-hoc riportolásra szolgáló eszközt (Impromptu), amely teljesen up-to-date adatokkal enged jelentéseket készíteni.

Többdimenziós riportoló alkalmazást (PowerPlay), amely egy rendkívül hatékony algoritmussal saját adatpiacot hoz létre, amit periódikusan frissíteni kell a termelési adatbázisból.

Egyéb információs eszközöket, amelyekkel pl. az egyes adatelemeknek az összképre gyakorolt hatását lehet figyelemmel követni (Scenario).

Az Impromptuvel többek között előre meghatározott formátumú standard riportok aktuális értékeit lehet kinyerni, ill. egy nagyon felhasználó-barát felületen pillanatok alatt előállíthatunk tetszőleges formátumú és tartalmú kimutatást is informatikus segítsége nélkül. A PowerPlay esetében több dimenzióba rendezhetjük adatainkat, majd vizsgálhatjuk ezeket akár síkonként, akár átfúrva párhuzamos síkokra. Mindez olyan szabadságot és eszköztárat biztosít a vezetők számára, amellyel minden, rendszeresen ismétlődő vagy váratlanul felmerülő információs igényüket könnyedén kielégíthetik.

Az általános bemutatást követően az Atos Origin tanácsadói mutattak be gyakorlati alkalmazásokat.

Szigeti Ádám logisztikai tanácsadó a Cognos PowerPlay és Impromptu szoftvereinek integrált alkalmazásával értékelte egy képzeletbeli gyártó cég vevőinek magatartását. Láthattuk a vevői rendelések időbeni alakulását, kiemelve a korrelációt a listaárak és a rendelési mennyiségek között. A különböző időpontokban kért ütemezett vevői rendelések összehasonlításával kiderült, hogy mely vevők és melyik rendelésükkel lépték túl a tételnagyság változtatásának logisztikai szerződésben rögzített mértékét. Az értékesítési adatpiaccal való kapcsolódás következtében további összefüggések tárultak elénk a logisztika területéről.

Horváth Ákos tanácsadó a pénzintézetek működése során előkerülő döntések támogatásának eszközeként mutatta be a COGNOS cég három termékét.

A bemutatásra került jelentéseket banki szakemberek és banki informatikusok segítségével tervezték meg. A vezetői szintű adatok a PowerPlay alkalmazásával az előre definiált bontások szerint pillanatok alatt a felhasználók elé kerülhetett. A megjelenített felső- és középvezetői szinten szükséges információk időszakok, bankfiókok, tranzakciók, kártyaelfogadó üzletek illetve azok lokációi alapján volt megjeleníthető.

A kiválasztott metszet nagyobb mélységű, részletes információt az Impromtu program segítségével, "átfúrással" kaphat amely alapját képezheti pl. egy marketing kampánynak.

A rejtett összefüggések (adott esetben a járulékos tranzakcionális díjak és a bankfióki készpénzes kivétek alakulásának) feltárásával a Scenario program bemutatásán keresztül ismerkedhetett meg a hallgatóság.

A tanácsadó rávilágított, hogy a programcsomag bármely területen felhasználható, az ügyfél előtt ismertnek kell lennie a céloknak: mit és milyen bontásban szeretne látni. Egy jó informatikai csapattal kialakítható az a logikai kapcsolat és környezet, amelyben a felhasználók a már előre definiált formában könnyedén megkaphatják a szükséges információkat.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50