Internetes bojkotthangulat-kutatás

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. május 17. 07:01
Bojkottot hirdettek a hazai internethasználók a Matáv 150 Ft-os kedvezményének megszüntetése és a Mindenkinek csomag visszavonása miatt. Ennek keretében a résztvevők nem látogatnak a Matáv által működtetett (Matáv tulajdonában lévő Axelero Rt által) hírportálra, az Origo-ra, nem használják a Freemail-es postafiókjukat és nem telefonálnak Matáv-os vonalon a holnapi napon, 2002. augusztus 17-én. A Taylor Nelson Sofres Hungary és az NRC piackutató ügynökségek online megkérdezést végeztek a hazai internethasználók körében a meghirdetett bojkott témájában. Az adatfelvétel ideje a bojkottot megelőző nap (2002. május 16.)
A kutatás célja a hazai internetező közösség körében felmérni, hogy miképpen reagálnak a hírre, milyen fokú támogatással találkozik a kezdeményezés és ezáltal monitorozni az internetes társadalom fejlettségét és tudatosságát. A vizsgálat 441 fő, az internetet napi gyakorisággal használó véleményét tartalmazza. A jelen eredmények előzetes jellegűek, a teljes kutatás anyagait a későbbiekben bocsátjuk rendelkezésre.

A kutatás legfőbb megállapításai:

ˇ A Matáv elmúlt heti bejelentése az internetezők körében szinte kivétel nélkül ismert. ˇ

ˇ A napi rendszerességgel internetezők közel 1/5 része érintett a kérdésben, viszont a holnapra hirdetett bojkottról a megkérdezettek 75%-a hallott már. ˇ

ˇ A válaszadók nem sok reményt fűznek kezdeményezésük sikeréhez, 5 fokú skálán átlagosan mindössze 2-est adnak annak a valószínűségére, hogy a Matáv visszavonja korábbi bejelentését. ˇ

ˇ Az internetezők mintegy 2/3 része aláírna egy, a kezdeményezést támogató ívet, 29% elutasítaná azt. Mindössze 3,1% azoknak az aránya, akik már aláírták a petíciót. ˇ

ˇ A bojkottban részt venni szándékozók esősorban a Matáv-ot célozzák meg: a megkérdezettek közel 30%-a a telefonhívásait korlátozná a döntés nyomán. Az Axelero-t mindösszesen a válaszadók 13%-a mellőzné. ˇ

Részletes eredmények

A kutatásban részt vevők körében a Mindenkinet csomag visszavonása és a 150 Ft-os kedvezmény eltörlésének ténye szinte mindenki számára ismert tény volt. A válaszadók 93,7%-a hallott a Matáv bejelentéséről. A megkérdezettek döntő többségében helyesen, a Matáv-hoz társították a bejelentést, 99,8% helyesen említette a szolgáltató nevét, míg néhány elenyésző esetben a Vivendihez társították a kedvezmények visszavonását.

Minden öt megkérdezettből egy (22,4%) személyesen is – azaz saját otthoni internethasználata révén – érintett a döntésben. Annak ellenére, hogy a személyes bevonódás viszonylag mérsékelt, a pénteki bojkott híre meglehetősen széles körben elterjedt. A megkérdezettek 72,8%-a hallott már a kezdeményezésről.

Arra a kérdésre, amely a bojkotthoz fűzött reményeket vizsgálta – lát-e esélyt rá a megkérdezett, hogy a Matáv viszavonja korábbi döntését – 5 fokú skálán a válaszadók (ahol az 1-es azt jelentette, hogy egyáltalán nem valószínű, az 5-ös pedig azt, hogy nagyon valószínű) átlagosan 2 pontot adtak. Ezen belül a nők szignifinkánsan bizakodóbbnak bizonyultak (2,3), mint a férfiak (1,9). Az életkor szerint vizsgálva a fiatalabbak jelentősen optimistábbak (a 24 évnél fiatalabbak: 2,26, a 25-34 évesek: 2,19), mint az idősebbek (35-44 évesek: 1,87, 45 évnél idősebbek: 1,92, valamint a változásban érintettek (2,24) szintén magasabb értékeket adtak, mint a többi válaszadó (1,99).

A valós csatlakozási szándékot vizsgálva elmondható, hogy 67,4% aláírna egy bojkottra felhívó indítványt, ellenben 29,2% elutasítaná azt. Külön említésre érdemes, hogy a válaszadók mindössze 3,1%-a számolt be arról, hogy már alá is írt egy ilyet.

A cégcsoporthoz tartozó szolgáltatók érintettségét vizsgálva elmondható, hogy a vezetékes telefonszolgáltató Matáv esetében mérhető a legnagyobb elszántság: a megkérdezettek 30,3%-a tartja elképzelhetőnek, hogy ebben, vagy hasonló esetben felfüggesztené a szolgáltató használatát – függetlenül attól, hogy előfizetője-e. Az Axelero-t, a csoport internetszolgáltatóját a válaszadók 12,9%-a bojkottálná e módon, ami külön érdekes, hiszen az internettel kapcsolatos bejelentés, valamint az Axelero-hoz kapcsolódó hírportál, az Origo és annak ingyenes levelezési rendszere, a FreeMail felé irányul a pénteki kezdeményezés.

A szándékok elemzésének további érdekessége, hogy a Matáv csoporthoz tartozó mobiltelefon szolgáltató, az egyébként piacvezető Westel sem kerülné el teljesen az internetezők mozgalmát: 10,4%-uk hajlandó volna arra, hogy ne használja a szolgáltatót pénteken – igaz, háromnegyedük nem is vesztene ezzel, hiszen a másik két szolgáltató ügyfélköréből kerülnek ki.

A bojkott időtartamára vonatkozó kérdés esetén nyilvánvaló, hogy az Axelero használatát felfüggesztők a legelszántabbak: 33%-uk véglegesen is megválna szolgáltatójától. Nem sokkal kisebbek az arány a Matáv és a Westel esetében sem, azonban látható, hogy a válaszadók legkevésbé a mobilszolgáltatótól válnának megy tartósan egy ilyen kezdeményezés nyomán.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05