Hírbörze: Új internetes tőzsdejáték a hvg.hu oldalain

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. május 29. 12:15
A hvg.hu Hírbörze éppen olyan, mint a hagyományos tőzsdék – ám a kereskedés itt hírekkel folyik. Részvények és állampapírok helyett a hvg.hu Hírbörzén a játékosok, azaz maguk a kereskedők a közeljövő legfontosabb eseményeire spekulálhatnak. Mi fog történni a sport, a politika, a gazdaság vagy a technológia területén?
Minél tájékozottabb a játékos a világ történéseivel kapcsolatban, annál nagyobb esélye van arra, hogy nyerjen a hvg.hu Hírbörzén. A hvg.hu Hírbörze ráadásul egy nemzetközi hálózat része: a játékosok francia és amerikai befektetőkkel is kereskedhetnek a nemzetközi piacokon.

Amikor az esemény kimenetele ismerté válik, a termék árfolyama 100 zsetonra ugrik fel, ha bekövetkezett, amit a kereskedők vártak - 0 zsetonra, ha épp az ellenkezője történt. Azok részvénye, akik jól fogadtak, ettől a pillanattól kezdve 100 zsetont ér és a tulajdonosok bezsebelhetik a jól megérdemelt profitot.

A játékosoknak persze nem kell megvárniuk az adott esemény bekövetkeztét. Bármikor előtte is el lehet adni a részvényeket, vagy az éppen aktuális árfolyamon újra visszavásárolhatják azokat! Így a játékos akár egy nap alatt is profitot könyvelhet el – ha ügyesen kereskedik, azaz olcsón vásárol és drágán ad el! A fenti ábrán a "2002-ben megszületik az első emberklón" hírrészvénye árfolyamának alakulása látható. Aki 26-án délután 40 zsetonért vett a részvényből, most átkozódhat, hiszen az árfolyam 27-re esett vissza.

Egy valódi tőzsdén forgó részvény árfolyama percenként változik, attól függően, hogy milyen hírek látnak napvilágot a céggel, a versenytársakkal, az iparággal vagy a gazdaság egészével kapcsolatban, és hogy a befektetők ezt hogyan értékelik.

Így mozognak az árak a hvg.hu Hírtőzsdéjén is: bármilyen információ, amely hatással lehet egy adott esemény bekövetkeztére, megmozgatja az árfolyamot. Miért ugrott fel a HP-Compaq termék árfolyama március 19-én 43-ról egészen 92-ig? Carly Fiorina, a Hewlett Packard vezetője aznap jelentette be, hogy sikerült rábeszélnie a részvényeseket a fúzió megszavazására, így félhivatalosan már elfogadták az összeolvadást. Nőtt az esemény bekövetkezésének valószínűsége – nőtt az árfolyam is.

A kereskedés folyamán szerzett virtuális vagyont a játékos arra használhatja fel, hogy a havonta tartott aukcióinkon licitálhat a rendelkezésre álló értékes nyereményekre. Minél jobban kereskedik, annál több pénze lesz, így jobb eséllyel viheti haza a nyereményeket. Az első hónap főnyereménye egy kétszemélyes út Korfu szigetére.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09