AH: A digitális technika és információtechnológia alkalmazásai

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. május 29. 20:41
A hazai telekommunikációs szektor meghatározó piaci szereplője, az Antenna Hungária Rt. (AH) ma bejelentette, hogy szponzorként támogatja a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) által szervezett Televízió- és hangtechnikai konferenciát és kiállítást, valamint digitális televíziózás témában több szakmai előadást tart 2002. május 29-és és 30-án.
2002. május 29-én és 30-án a Televízió- és hangtechnikai konferencia és kiállítás immár tizedik alkalommal kerül megrendezésre a HTE szervezésében. A konferencia a digitális technika és az információtechnológia egyre szélesebb körű alkalmazása következtében forradalmi változásokat megélő tartalom-előállító és tartalom-továbbító szolgáltatások legfrissebb technikai és technológiai megoldásait kívánja bemutatni, felvillantva a közeljövő nem kevésbé izgalmas perspektíváit is. A magas színvonalú előadások és kerekasztal beszélgetések átfogó képet nyújtanak a gyorsan fejlődő és a konvergencia folyamatokban is aktív szerepet játszó médiaipar jelenéről és a közeljövő kihívásairól.

Az Antenna Hungária Rt. ebben az évben is szponzorként támogatja a konferenciát, ezen felül a cég kiállítást tart a helyszínen, amelyen bemutatják a földfelszíni digitális műsorszórás különböző vételi lehetőségeit valamint a digitális televíziózáshoz kapcsolódó interaktív szolgáltatási formákat. Az Antenna Hungária Rt. munkatársai - többek között - ezen új technológiában szerzett tapasztalataikról számolnak be a konferencián.

AH Rt., Kárpáti Rudolf

A DVB-T projekt bemutatása

Az Antenna Hungária átfogó tanulmányt készít a földi digitális műsorszórás magyarországi bevezetéséhez szükséges teendőkről. A tanulmány foglalkozik a külföldi tapasztalatok bemutatásával, és ismerteti a jelenlegi magyarországi jogi, szabályozási, műszaki, piaci adottságokat és javaslatot tesz a szükséges előkészítő lépésekre.

A munka során elkészül egy középtávú stratégia terv és modell valamint egy lehetséges üzleti terv-modell is.

AH Rt., Pálya Róbert

DVB-T tesztek az Antenna Hungária telephelyein

Az Antenna Hungária az elmúlt években két DVB-T adóberendezést helyezett üzembe. A beszerzések célja a magyarországi tesztek, mérések elvégzéséhez a szükséges eszközpark biztosítása, hogy hazánk is lépést tudjon tartani a műsorszórás területén megjelenő technológiák fejlődésével.

AH Rt., Árki Zsolt

A digitális földfelszíni televíziós műsorsugárzás méréstechnikája

Az Antenna Hungária az analóg televíziózás világában jól kiforrott, évtizedek alatt folyamatosan fejlődő mérési elvekkel, és ezen vizsgálatokra alkalmas mérőeszközökkel rendelkezik. A digitalizálásnak a műsorszórás területére történő betörésével azonban szükségessé vált a méréstechnika teljes revíziója. A hangátvitel terén használt módszerek alkalmazhatók, de a képminőség, valamint az adás- és vételtechnikai berendezések mérésénél új alapokra kellett helyezni a vizsgálatokat. Az analóg képátvitel mérési alapját a vizsgálósoros mérések képezik. A digitális rendszereknél megvan a lehetőség ezen vizsgálósorok átvitelének, de a korlátozott sávszélesség miatt a hasznos adatsebesség rovására történik, és kevés információval szolgál a valós képminőség tekintetében. A veszteséges adattömörítés hatásait ezek a vizsgálósoros mérések nem tudják kezelni. Az adó és vevőberendezések, valamint az átviteli út vizsgálatánál előtérbe került a bit hibaarány, a modulációs hibaarány mérése, és a fázishibát okozó hatások vizsgálata. Az előadás ebbe az új méréstechnikába nyújt rövid betekintést, felvillantva néhány eszközt is.

AH Rt., Cser Zsolt – dr. Nagy László

Megnövelt szolgáltatási minőség az új AMOS platformon

A műsorszóráshoz kapcsolódó digitális jelkezelési technológiák jelentős mértékben fejlődtek az utóbbi 5-7 év során. E fejlesztések eredményeképpen a piacon elérhető eszközök teljesítőképessége lényegesen nagyobb lett, mint a korábbiaké. Az Antenna Hungária által 1996-ban üzembe helyezett műholdas digitális platform európai vonatkozásban az elsők között volt. Az alig 6 éves platform felújítása az időközben bekövetkezett gyors fejődés következtében egyre sürgetőbbé vált. Az előadás ismerteti az új platform felépítését és főbb jellemzőit. Bemutatja azokat a képességeket, amelyekkel az előző platform még nem rendelkezett, mint pl. a statisztikus multiplexálás, az adaptív zajszűrés vagy a hozzáférés korlátozása.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05