eEurope 2005: Új cselekvési program az információs társadalom fejlesztésére

Információs társadalom mindenki számára

MTI Sajtóadatbank, 2002. május 31. 17:41
Az Európai Bizottság szerdán új cselekvési programot fogadott el az információs társadalom fejlesztésére, amely elsősorban a korszerű on-line közszolgáltatások kiterjesztésére, a versenyképes áron elérhető, nagy sávszélességű internet-hozzáférésre, valamint az infrastruktúra biztonságossá tételére irányul.
Az eEurope 2005: Információs társadalom mindenki számára elnevezésű programot a június második felében tartandó sevillai EU-csúcson fogják előterjeszteni. Erkki Liikanen, a bizottság ipari és informatikai kérdésekért felelős tagja a program legfontosabb céljai között említette, hogy valamennyi közigazgatási, oktatási és egészségügyi intézményt be kell kapcsolni a nagy sávszélességű kommunikációs hálózatokba.

A bizottság nemcsak a személyi számítógépeken alapuló internethasználatot kívánja ösztönözni, hanem számításba veszi az olyan új műszaki lehetőségeket is, mint a digitális televízió vagy a harmadik generációs mobiltelefon-hálózatok - közölte Liikanen.

A bizottság fontosnak tartja, hogy a tagállamok – vele együttműködésben - szükség esetén nyújtsanak támogatást a nagy sávszélességű hálózatok kiépítéséhez a hátrányosabb helyzetű térségekben. Ennek érdekében a lehetőségekhez mérten igénybe vehetik majd a közösségi strukturális alapokat is, illetve pénzügyi ösztönző intézkedéseket alkalmazhatnak - fűzte hozzá a biztos.

Az információs hálózatok biztonságosabbé tétele érdekében várhatóan a jövő év közepén megkezdi működését egy szakértői csoport, amelynek az lesz a feladata, hogy a tagországokkal közösen kidolgozza egy közös európai informatikai riasztórendszer tervét és segítse a határokon átnyúló együttműködések hatékonyabbá tételét.

A program finanszírozásához szükséges források már rendelkezésre állnak, többek között a strukturális alapok formájában. Liikanen szerint a bizottság emellett azt szeretné, ha az e-TEN (transzeurópai kommunikációs hálózatok) programok megvalósításához nyújtható közösségi támogatások hányadának maximumát a jelenlegi 10-ről 30 százalékra emelnék.

Brüsszelben az előző ilyen cselekvési programhoz, az eEurope 2002-höz hasonlóan az eEurope 2005-nek is kulcsszerepet szánnak annak a célnak a megvalósításában, amely szerint 2010-re Európának a világ legdinamikusabban fejlődő és legversenyképesebb tudásalapú gazdasági övezetévé kell válnia. Míg azonban az előző program középpontjában elsősorban az internet-hozzáférés minél szélesebb körű elterjesztése állt, a mostani főleg arra irányul, hogy ennek eredményei már a gazdasági hatékonyság növekedésében, az elektronikus szolgáltatások mennyiségi és minőségi javulásában is jelentkezzenek, s mindennek alapját a lehető legtöbb helyen hozzáférhető nagy sávszélességű kapcsolatok alkossák.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09