Jönnek a klónok!

, 2002. június 9. 10:08
Felvillannak a fénykardok, feldübörögnek az űrhajók motorjai: idén májusban ismét a Star Wars-legenda körül forog a mozivilág. Május 16-án ugyanis a Föld nevű bolygó 43 országában felúszik a vászonra a rég várt felirat: "Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban...", és megindul a klónok támadása.

Két éve a klasszikus trilógia várva várt előzménye, a Baljós árnyak megosztotta a rajongótábort: volt, aki ugyanúgy lelkesedett érte, mint a régi legendáért, sokan viszont csalódottan távoztak a moziból, túlságosan gyerekesnek ítélve a filmet. A bemutató után nem sokkal pedig megindultak a találgatások arról, hogyan is folytatódik majd a sztori, és hogyan lesz az angyali tekintetű, szőke, kilencéves Anakin Skywalkerből a trilógia kétméteres, fekete gonosza, Darth Vader. A klónok támadása (csak az a cím ne volna!) választ ad a nagy kérdések egy részére.

Tíz év után

A Baljós árnyak történései óta eltelt tíz évben a tündéri kiskölökből komoly jeditanítvány lett, az ifjú Obi-Wanból pedig valódi jedi-mester. A galaxisban egyre nagyobb a zűrzavar, a renegátok a titokzatos Dooku gróf (alakítója - Gyűrűk ura-rajongók, figyelem! - a fantasy alapmű Szarumánja, Christopher Lee) vezényszavára egyre-másra lépnek ki a köztársaság kötelékéből. Amidala, a Naboo bolygó egykori királynője szenátorként képviseli hazája érdekeit, amikor politikai ellenfelei merényletet kísérelnek meg ellene. A jedik testőrt rendelnek a nemes hölgy mellé: nem mást, mint egykori védencét, Anakin Skywalkert. Amint sejthető, az ifjú lovagból előbb-utóbb több lesz, mint testőr, vagyis beindul az eddig elhanyagolt szerelmi szál, Anakin pedig a "sötét verem" jegyében megindul lefelé a lejtőn. Előtérbe kerülnek viszont a trilógia főszereplői, Luke Skywalker és Leia hercegnő felmenői: újra találkozhatunk Anakin anyjával, megjelenik a leendő Owen bácsi és Beru néni, illetve Amidala rokonai és barátai, köztük Leia leendő gyámja, Bail Organa. Hogy Han Solo se legyen méltatlanul elhanyagolva, néhány jelenet erejéig feltűnik nagy ellenfele, az akkor még ifjú Boba Fett apja, Jango Fett oldalán.

Miközben Anakin Skywalker az egykori királynő testi épsége felett őrködik, Obi-Wan a galaxis eldugott sarkaiba indul, hogy felderítse a lázadások hátterét. Egy távoli bolygón titokzatos üzemre bukkan, amelynek munkája eldöntheti a közelgő harcok végkimenetelét. Amikor pedig végképp elkerülhetetlenné válik az összecsapás a köztársaság rendje fölött őrködők és a lázadók között, egy eddig ismeretlen erő is bekapcsolódik a küzdelembe.

Mivel az első rész (különösen pedig a filmmel kapcsolatos ajándéktárgyak és egyéb kütyük eladása) nem hozta meg az alkotók által eredetileg várt elsöprő sikert, és új, a korábbiaknál erőteljesebb versenytársak (nevezetesen Harry Potter és Zsákos Frodó) is veszélyeztetik Skywalkerék pozícióját, George Lucasnak ezúttal keményen be kellett vetnie a fantáziáját, amiből - mint tudjuk - nála aztán nincs hiány. Reméljük, hogy Natalie Portman elejtett megjegyzése sem jelent semmi rosszat: a színésznő ugyanis Lucas Titanicjának nevezte a második részt. Mindenesetre a hónap közepétől várhatóan megindul a mozirajongók zarándoklata a multiplexek felé, és végérvényesen útjára indul a kultusz újabb fejezete.

Galaktikus enciklopédia

Az alkotók persze a legendakör netes jelenlétét sem bízzák a véletlenre: a www.starwars.com látogatottsága az első rész bemutatója idején is rekordokat döntött, s valószínűleg nincs ez másként mostanában sem. A filmek elkészítéséhez hasonló profizmussal felépített, kiválóan áttekinthető oldallal állunk szemben, amelyről az elszánt rajongó mindent megtudhat a Star Wars-univerzum titkairól. A főoldalon természetesen a filmlegenda aktuális darabjának képei fogadják a látogatót, s máris a miénk lehet az új film trailere. Innen léphetünk tovább az immáron öt tagot számláló sorozat egyes epizódjaihoz: az egyes filmekhez tartozó aloldalakon a klaszszikus információkat találjuk: híreket, érdekességeket, képeket, letöltenivalókat. A Database rovat valódi kincsesbánya, az űrhajóktól a fő- és mellékszereplőkön keresztül a stábtagokig minden részletet, adatot megtalálhatunk benne, ami csak kapcsolatban állhat a Csillagok háborúja filmekkel. Aki pedig rajongótársait keresi, azt várja a Community, a rajongók közösségének aloldala.

A sorozat kedvelői persze nemcsak a hivatalos oldalon gyülekeznek, hálószerte se szeri, se száma a Star Warsszal kapcsolatos weblapoknak: a filmekről szóló tudományos értekezésektől a horoszkópig számos dologra rábukkanhatunk. A műfaj "nagy öregje" a www.theforce.net, amely "a rajongók napi adagja" néven hirdeti magát, s e szlogennek valóban maradéktalanul meg is felel. A www.episodeii.com honlapon szintén jelentős adatbázist, valamint hivatalos és nem hivatalos forrásból származó hírek tömegét találjuk. A www.starwarskids.com a zsenge korúak Star Wars-lapja, míg a starwarschicks.com címen a női rajongótábor gyülekezik. A www.moseisley.com/swgeek oldalon megtudhatjuk, milyen gyanús tüneteket mutatnak az igazán bevadult rajongók, míg a www.ophira.com/astrology/starwars.html honlapon az egyes állatövi jegyeket azonosítják a klasszikus trilógia szereplőivel: megtudhatjuk például, hogy az ewokok jellegzetes Ikrek-vonásokat mutatnak, míg Han Solo skorpiósága miatt piszkálódik unos-untalan.

A sztárok és a sztárjelölt

Az új epizód főszereplői közül a leghíresebbnek jelen pillanatban vitathatatlanul az Obi-Want alakító Ewan MacGregor számít. Kultuszának számos rajongói honlapon adózhatunk, ám a szokásos rajongói információk közlésén és a fanok egymás közötti eszmecseréjén egyik sem igazán lép túl. Néhány példa a tömegből: www.dee-dee.net/ewan, www.ewanspotting.com, www.madaboutewan.com.

A nagy spekulációk időszakában az a rémhír is szárnyra kapott, hogy Lucas mester Leonardo Di Capriót szemelte ki az ifjú Anakin Skywalker megformálójául. Rajongók egész hada kezdett határozott tiltakozásba a hír hallatán, az alkotók pedig hamarosan cáfoltak, és a tinédzserkorú lányrajongók lelki békéjét végképp felbolygatandó leszerződtették a kulcsszerepre az eleddig ismeretlen kanadai színészpalántát, Hayden Christensent. Hogy az ifjú színész máris kilépett az ismeretlenségből, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a rajongói honlapok szaporodása: aki többet szeretne megtudni Haydenről, az a www.starwars.com adatbázisán kívül például a www.hayden-christensen.com vagy a www.geocities.com/hayden_christensen címen találhat elegendő információt. Természetesen a szépséges Amidalát alakító Natalie Portman sem marad hódolók nélkül, akik többek között a www.natalieportman.com, a www.nat-sanctuary.com, a www.natportman.com vagy a www.natalienews.com címen várják rajongótársaikat.

Végre Traffic!

Kerek egy évet kellett várnunk Steven Soderbergh Traffic című filmjére, amelyet a kritikusok többsége a lenyűgöző, döbbenetes, klasszikus alkotások közé sorol. Ezek után nem véletlen, hogy a film tavaly négy Oscart is kapott: szobrocskával jutalmazták a forgatókönyvet, a vágást és a rendezést, valamint a kőkemény mexikói rendőrt alakító Benicio Del Torót a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában. A tavalyi díjkiosztó után valószínűleg sok mozirajongó szerette volna "saját szeműleg" eldönteni, vajon igaza volt-e az amerikai filmakadémia tagjainak - május végétől pótolható a mulasztás.

A film honlapjától (www.trafficthemovie.com) viszont nem érdemes részletes információkat várni. Az egyetlen gyakorlatiasan használható menüpont a trailerek letöltésének lehetőségét kínálja a látogatónak, majd indul a virtuális drogutazás, amelyben egy rejtélyes térkép állomásai között bolyongunk, és hiábavalóan próbáljuk megfejteni a szálló porból zavarosan kirajzolódó jelfoszlányokat. Aki érti, jelentkezzen!

Kulcsszavak: film mozi

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09