Az Oracle itthon is vezeti a modern adatbázis-kezelők piacát

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. június 5. 05:51
A modern, szabványokon alapuló relációs adatbázis-kezelők terjedése nemcsak a nemzetközi, hanem a hazai piacon is jellemző. Világviszonylatban e piacot – az IDC napokban közzétett kutatása szerint – az Oracle vezeti 42,5%-os részesedéssel, a vállalat becslése szerint ez az arány a magyar piacot tekintve még magasabb, közel 60%. Az elmúlt időszakban napvilágot látott ellentmondásos adatbázis-piaci értékeléseket tekintve az Oracle fontosnak tartja, hogy az adatbázisok terjedésének, illetve elterjedtségének vizsgálatakor az úgynevezett modern adatbázisokra kerüljön a hangsúly, ugyanis az utóbbi években – elsősorban a funkcióknak, a szabványosságnak köszönhetően – egyértelmű ezek térhódítása a felhasználók körében mind nemzetközi, mind hazai tekintetben.
A modern, relációs adatbázisok világszintű terjedésének üteme egyértelműen azt mutatja, hogy e rendszerek használata válik jellemzővé a vállalatok körében, szemben az egyedi fejlesztésű rendszerekhez vásárolt adatbázis-kezelőkkel. A hazai piacon – a cég korai jelenlétének és a magas színvonalú szolgáltatásának köszönhetően – az Oracle adatbázisok elterjedtsége a nemzetközi átlag feletti, a nagy országos alaprendszerek minden ipari szegmensben jellemzően ezt használják. Az IDC jelentése szerint a relációs és objektumrelációs adatbázis-kezelő rendszerek forgalma világszinten 2006-ra elérheti a 20 milliárd dollárt. Az Oracle szerint e fejlődési ütemet a hazai piac is követni fogja, aminek köszönhetően a cég megőrzi, illetve tovább javíthatja pozícióját.

A modern adatbázisok elterjedtségét és az Oracle nemzetközi vezető szerepét az amerikai FactPoint piackutató felmérése is alátámasztja: a Fortune magazin által jegyzett első száz vállalat körében készített felmérés szerint az Oracle adatbázis-kezelői e cégeknél a legelterjedtebbek, a megkérdezettek 51%-a választotta az Oracle adatbázist. A felmérés továbbá rávilágít arra is, hogy a Fortune 100 vállalatai a „dobozolt” alkalmazások vezető szállítóinak termékeihez az Oracle adatbázis-kezelőjét választják a leggyakrabban, az SAP-hoz 78%, a PeopleSofthoz 72%, a Siebelhez 81%, az i2-hoz 73% és Oracle-höz 100%.

Kulcsszavak: adatbázis Oracle Oracle-hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09