Elbocsátások a Hewlett-Packardnál

Tóth Kristóf, 2002. június 6. 06:48
Carly Fiorina, a Hewlett-Packard elnök-vezérigazgatója kedden immár hivatalosan is bejelentette, hogy a Hewlett-Packard két menetben mintegy tizenötezer alkalmazottjától kíván megszabadulni a közeljövőben. Az első elbocsátási időszak idén november 1-jéig fog tartani, mely időpontig közel tízezer Hewlett-Packard munkatárs kerül utcára, ezt követően pedig 2003-ban a második elbocsátási hullám keretein belül újabb ötezer dolgozójától szabadul meg a cég.
Fiorina minderről azon a bostoni Hewlett-Packard gyűlésen beszélt, mely a Hewlett-Packard Compaq Computerrel nemrégiben történt egyesülése óta az első komolyabb Hewlett-Packard összejövetel. Fiorina elmondta, hogy az említett elbocsátásokra az eredetileg tervezettnél korábban kerül majd sor, ugyanis meglátása szerint a Hewlett-Packardnak annál jobb, minél előbb szabadul meg a feleslegessé vált munkaerőtől. Fiorina szerint egyébként a tervezettnél korábban és gyorsabban végrehajtandó elbocsátásokat végső soron a cég munkatársai is jobban fogadják majd, ugyanis ily módon viszonylag rövid ideig tart majd a bizonytalanság és a stressz azzal kapcsolatban, hogy kit és mikor bocsátanak majd el a cégtől. A Hewlett-Packard a mintegy tizenötezer elbocsátandó alkalmazott nagy részét megpróbálja úgymond önkéntes módon távozásra bírni, vagyis a cég vezetősége az idősebbeknek felajánlja az idő előtti nyugdíjazás lehetőségét.

Fiorina az említett gyűlésen többek közt arról is beszámolt, hogy a Hewlett-Packard és a Compaq Computer egy cégbe történő integrálása a legnagyobb rendben folyik, valamint utalt arra, hogy cége a fúziót követően még a személyi változásokat leszámítva is mintegy 2,5 milliárd dollárt takaríthat meg. Fiorina elmondta, hogy a Hewlett-Packardnál a jövőben minden korábbinál nagyobb hangsúlyt kell fektetni a működési költségek csökkentésére, ugyanis véleménye szerint a Hewlett-Packard csak ily módon lesz képes előrelépni, ellenkező esetben pedig elkerülhetetlen lenne a stagnálás, vagy esetleg a visszaesés. Az összejövetelen ezenkívül az is kiderült, a Hewlett-Packard vezetősége abban bízik, hogy 2003-ban 4-6, majd ezt követően 2004-ben 7-9 százalékkal fog nőni a cég bevétele.

Kulcsszavak: +céginfo HP

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50