Vodafone: 27,4 milliárd forint veszteség 2001-ben

MTI Sajtóadatbank, 2002. június 6. 07:53
A Vodafone márkanéven működő V. R. A. M. Rt. 2001-ben 27,4 milliárd forint adózás előtti veszteséget mutatott ki mérlegében, szemben az egy évvel korábbi 26,4 milliárd forinttal.
A társaság által szerdán közzétett adatok szerint a Vodafone tavaly 19,9 milliárd forint nettó árbevételt ért el, ami 8,8 milliárd forinttal haladja meg a 2000. évit. A társaság üzemi tevékenységének vesztesége az elmúlt évben 20,6 milliárd forint volt, ami mintegy 340 millió forinttal kevesebb az egy évvel korábbi összegnél. A társaság adózott és mérleg szerinti eredménye mindkét évben megegyezik az adózás előtti eredménnyel. A vállalat jegyzett tőkéje 2001 végén 21,434 milliárd forint, míg saját tőkéje 30,355 milliárd forint volt. Ugyanez a két tétel 2000 végén 23,156 milliárd forint, illetve 41,845 milliárd forint volt.

Vitai Attila, a társaság vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, hogy a V. R. A. M. Rt. eddig 600 millió dollárt fektetett be Magyarországon, s mintegy 1200 bázisállomást épített fel.

Vitai Attila közölte, hogy 2002 május végén több mint 600 ezer előfizetőjük volt, s az elmúlt időszakban hónapról hónapra rekordokat értek el az ügyfélszerzés, illetve a vállalat működtetése területén. Hozzátette: a nyáron 4-5 új szolgáltatást vezetnek be, ezzel a Vodafone utoléri a többi mobilszolgáltatót, s így egyiknek sem lesz már technológiai előnye.

A vezérigazgató elmondta, hogy a jelenlegi szabályozás nehezíti a Vodafone helyzetét: mivel Magyarországon nincs megoldva a számhordozhatóság, a Vodafone például nagyon nehezen tud új vállalati ügyfeleket szerezni.

Vitai Attila úgy vélte, hogy a számhordozhatóság hiányában bizonyos mobilszolgáltatók be vannak betonozva a nagy ügyfelek tekintetében, s ezért a Vodafone új piaci szereplőként hátrányokat szenved.

A Vodafone álláspontja szerint a 2003. január 1-jétől megvalósuló vezetékes számhordozhatóságot a jövő év folyamán ki kellene terjeszteni a mobilcégekre is.

A vezérigazgató azt is szeretné, ha az állami szférában tendereket írnának ki a mobiltelefonok beszerzésére, mivel a Vodafone a többiekhez hasonlóan, jó minőségű szolgáltatásokat tud nyújtani.

A vezérigazgató a sajtótájékoztatón kifogásolta, hogy a Matáv úgynevezett kisfogyasztói csomagját más piaci szereplőkkel finanszíroztatják meg: a Vodafone-nak például az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó szabályok szerint éves szinten 600-800 millió forintjába kerül a kisfogyasztói csomag fenntartása.

A sajtótájékoztatón Brandt Zoltán marketing-igazgatóhelyettes elmondta, hogy az idén nyáron kereskedelmi szinten is bevezetik a csomagkapcsolt adatátviteli szolgáltatást (General Packet Radio Service-GPRS), amely jelenleg már próbafázisban van, s több kiemelt ügyfél is teszteli.

A marketing-igazgatóhelyettes közölte azt is, hogy az idén várhatóan bevezetik az MMS-szolgáltatást (Multimedia Messaging Service), ám azt még nem döntötték el, melyik hálózati szállítóval kötnek erre szerződést.

Vitai Attila kérdésekre válaszolva elmondta, hogy év végén üzemi szinten már nyereséges lesz a Vodafone, s két év múlva nyereségessé válik a társaság.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09