Visegrádi országok információs társadalom- és e-felkészültségi vizsgálata

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. június 10. 18:54
Kutatást indít és módszertani központot hoz létre az e-felkészültség és az információs társadalom felmérésére (Visegrad Countries Information Society and E-readiness Observatory - VISERO) a közép- és kelet-európai régióban adatgyűjtési és elemzési céllal a BME-UNESCO Információs Társadalom- és Trendkutató Központ (BME ITTK). Az indító értekezletet Budapesten rendezték meg, 2002. június 6-án. Itt került sor az egységes mérési módszer kidolgozására és a kutatás menetrendjének elfogadására.
A BME ITTK és partnerintézetei 1999-2001 között már részt vettek egy hasonló célú kutatásban, az ESIS II programban, melynek fő célkitűzése szintén az adatgyűjtés és elemzés volt az EU számára. Az intézet a jelen kutatást azokkal az intézményekkel indította el, melyekkel az ESIS II projekt során is együttműködött.

A VISERO konzorcium tagjai:

BME-UNESCO Információs Társadalom- és Trendkutató Központ, Budapest, Magyarország (koordinátor)

Business and Innovation Centre (BIC) Ltd., Pozsony, Szlovákia

Institute of Informatics FAST, Brno University of Technology, Csehország

Information Processing Centre, Varsó, Lengyelország

A program céljai:

Felmérések és elemzések készítése (és azok rendszeres frissítése), képet adva a visegrádi országok információs társadalmáról és e-felkészültségéről állandó indikátorok figyelembevétele mellett, megteremtve a nemzetközi összehasonlítás lehetőségét.

Módszertani szabvány kialakítása.

Elérni azt, hogy az első évben kapott eredmény megfelelő nyilvánosságot kap, és elemzéseken keresztül, a leírástól a véleményformálásig haladva befolyásolja a döntési folyamatokat.

Kiterjeszteni a projektet: tovább bővíteni az adatköröket a kvalitatív kutatások irányába, erősíteni a promóciót, javaslatokat tenni a kutatási terület bővítésére.

A VISERO projektet az International Visegrad Fund támogatja.

Az egyes országokról szóló jelentések 2002 októberére készülnek el, a visegrádi országok e-felkészültségéről 2002 novemberében várható az összehasonlító elemzés. Minden releváns információ és dokumentum elérhető lesz az interneten a www.ittk.hu címen.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50