Chipfejesztők a "feszültségszigeteken"

Tóth Kristóf, 2002. június 10. 22:07
Nagy esély van arra, hogy amennyiben manapság néhány, chipek tervezésével foglalkozó szakembert magára hagynánk egy szobában, akkor ezen szakemberek között pillanatokon belül arról lenne szó, hogy mi módon lehetne az új processzorok teljesítményfelvételét hatékonyan csökkenteni. A napokban Hawaiin megrendezendő, VLSI Symposia on Technology and Circuits elnevezésű konferencián ezen fejlesztőmérnökök igazán otthon érezhetik magukat, hiszen a konferencia keretein belül számos előadás foglalkozik majd az új generációs chipek fogyasztást csökkentő megoldási lehetőségeivel.
Napjainkban a több GHz-es frekvencián működő processzorokban általában már több tízmilliónyi tranzisztor található, és elmondható, hogy ezen chipek fejlesztőinek talán legádázabb ellensége a fogyasztás. A mérnökök értelemszerűen olyan chipeket szeretnének tervezni, melyek egyrészt óriási teljesítményre képesek, másrészt pedig alacsony teljesítményfelvétellel és hőtermeléssel rendelkeznek. Ezen cél elérése érdekében a fejlesztőknek többek közt új gyártási technológiákat, új architektúrákat és nem utolsósorban kreatív ötleteket kell bevetniük.

Az említett konferencia egyik legérdekesebb előadása várhatóan az az előadás lesz, melyet az IBM munkatársai tartanak az úgynevezett "feszültségszigetek" technológiáról. Az elsőre talán furcsának tűnő névvel illetett megoldás lényege, hogy az új generációs processzorok belsejében található részegységek mindegyike más-más feszültségen üzemelhet, vagyis ily módon "feszültségszigeteket" lehet létrehozni, a processzor teljesítményfelvétele pedig minimalizálható. Az IBM a "feszültségszigetek" technológiát először a közeljövőben debütáló CU-08-as gyártási technológia kapcsán kívánja bevetni, melyről annyit érdemes tudni, hogy egy rézcsatlakoztatásokkal operáló, 0,09 mikronos (90 nanométer) chipgyártási technológia. A különleges CU-08-as technológiákkal készített processzorok első tesztpéldányai várhatóan még ebben a negyedévben napvilágot látnak majd, a sorozatgyártás beindítása pedig 2003-ban esedékes. A "feszültségszigetek" technológiával ellátott új generációs processzorok belső részegységei az IBM képviselőinek elmondása szerint 0,7 V és 1,2 V közötti feszültségekkel működnek majd.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50