A Matáv nem pályázik a BTC-re

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. június 11. 10:40
A Matáv sajtónyilatkozatban jelentette ki, hogy nem vesz részt a bolgár telefontársaság (BTC) privatizációjára kiírt tenderen. A Matáv az elmúlt hónapban alapos, mindenre kiterjedő üzleti és kockázati elemzésnek vetette alá a társaságot, illetve a bolgár távközlési piacot.
A bolgár telefontársaság privatizációjára 2002. április 4-én írt ki tendert a bolgár kormány. A Matáv érdeklődését felkeltette az ajánlat, ezért megvásárolta a tenderanyagot és szakértői május 13. és 17. között elvégezték a cég átvilágítását. A rendelkezésre bocsátott adatok értékelése során a Matáv vizsgálta a BTC eredményeit, fejlettségét, a további beruházások szükségességének mértékét, valamint a piaci környezetet.

Az értékelés rámutatott, hogy a BTC versenyképességének megerősítése, valamint a gazdaságos üzletmenet biztosítása a vezetékes szolgáltatások területén igen komoly szervezeti-működési átalakítást, technológiai fejlesztést, a vételáron felül további jelentős beruházást követel meg. A BTC megvásárlásához kapcsolható 3. GSM licence lehetősége pedig csak korlátozott előnyöket jelent.

További problémákat vet fel, hogy a vállalat privatizációjának időpontja várhatóan egybeesik a bolgár távközlési piac liberalizációjának kezdetével (2003. január 1.), így a szervezeti átalakítást, az üzleti tervek módosítását, az infrastrukturális korszerűsítést olyan környezetben kellene végrehajtani, ahol sem a piaci, sem a szabályozói feltételek nem kiforrottak még.

Mindezeket figyelembe véve a Matáv vezetése úgy döntött, hogy a pályázat első fordulójának június 10-i határidejére nem nyújt be ajánlatot a Privatizációs Ügynökséghez. A bolgár távközlési piacon egyelőre nincs másik - a Matáv számára kedvező - akvizíciós ajánlat, de a Matáv a jövőben tovább vizsgálja a regionális terjeszkedési lehetőségeket.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09