Sík Zoltán informatikai kormánybiztos reagálása a PR-ügyre

Szalay Dániel, 2002. június 11. 18:28
A Prím Online-nak exkluzív nyilatkozatot adott Sík Zoltán informatikai kormánybiztos a Magyar Hírlap mai számában nyilvánosságra hozott PR-üggyel kapcsolatosan, melyből kiderült, a nemrégiben felállított Informatikai és Hírközlési Minisztérium vezetője, Kovács Kálmán, azonnali vizsgálatot indít az Informatikai Kormánybiztosság (IKB) a választások második fordulója után két nappal aláírt negyedmilliárdos PR-szerződése ügyében.
Az IKB keretén belül működő programiroda "tevékenységének kibővítése" kapcsán 2002. április 23-án - vagyis két nappal a választási vereség után - az Euro Atlantic Kommunikációs és Üzleti Tanácsadó Rt.-t különböző PR-feladatok elvégzésével bízták meg, mintegy negyedmilliárd forintos összeggel. A cég tulajdonosa Fellegi Tamás, aki az előző időszakban a Miniszterelnöki Hivatalban kancellárminiszteri tisztet betöltő Stumpf István barátja. Az Informatikai Kormánybiztosság a Miniszterelnöki Hivatalhoz tartozik.

Tekintettel arra, hogy mindez Sík Zoltán informatikai kormánybiztos idejében történt, a Prím Online megkereste Sík urat, aki 2 éve az IKB vezetője. Az alábbiakban olvasható Sík Zoltán véleménye. Kommentár nélkül, szöveghűen.

"A Közbeszerzési Törvény az ilyen jellegű szolgáltatás igénybevételénél megengedi, hogy az eredeti közbeszerzési nyertessel egy alkalommal, legfeljebb az eredeti összeg 50%- áig terjedően keretemelést lehessen végrehajtani. Itt is ez történt, az eredeti közbeszerzést (500 mFt) az EuroAtlantic nyerte. Itt tehát nincs további meghívott. A Magyar Hírlap tehát ott keres hibát, ahol pedig nincs. Ha lett volna, azt amúgy is előbb a Közbeszerzések Tanácsa, netán Közbeszerzési Döntőbizottság már kifogásolta volna. De az eredmény a Közbeszerzési Értesítőben megjelent, amiből azt a következtetést lehet levonni, hogy a fent említett testületeknek nem volt kifogásuk (vagy ha volt is, az addigra orvosolva lett). Ha már itt tartunk, az Értesítőben való megjelenést nem a kiíró szabályozza, hanem ez éppen így jött ki. Ezt a lapot is szerkesztik, aminek ideje van, vannak határidők a megjelentetésre vonatkozóan, amit a szerkesztőbizottságnak kell betartania. Ha valaki csak egy kicsit járatos a közbeszerzésben, az tudja azt is, hogy egy ilyen procedúra nem egy napos, jogszabályi kötelmek miatt több hetet vesz igénybe, ráadásul nem hétvégén szokták indítani. Kifejezetten rosszindulatú találgatásnak tartom a dolognak ilyen jellegű tálalását. Az összegről még annyit, hogy először is ez bruttó, tehát 25% ÁFA rögtön lejön belőle (a költségvetési szervek nem igényelhetnek vissza ÁFÁ-t). A másik az, amit az EuroAtlantic Rt. vezetője, Fellegi Tamás is megjegyzett, hogy ez az összeg nem az övéké, csak 20% fővállalkozói/szervezői díjat számíthatnak fel, ezt is utólagos kifizetésre, az egyes teljesítések után. Ez jelen esetben, amennyiben a keret kihasználásra került volna, lenne max 50mft ÁFÁ-val együtt. Ráadásul a keret nem is került teljes egészében felhasználásra. A Magyar Hírlap csontig rágott, és minden cikkben agyonhangoztatott értesülését, miszerint Fellegi Tamás Stumpf István barátja, ezért nyert az EuroAtlantic, azzal egészíteném ki, hogy 1., a cégnek ez a profilja, más ügyfeleiknek is ezt a szolgáltatást adják, 2., emlékeim szerint pont a Magyar Hírlap hozta az EuroAtlantic tulajdonosi struktúráját, és itt említették meg Szili Katalin Házelnök asszony kabinetfőnökét is, ez miért nem olyan fontos, mint Stumpf István (aki ráadásul nem is tulajdonos), 3., Fellegi Tamás dolgozott a Matávnál is, igen magas beosztásban, ez ezek szerint azt jelentené, hogy az IKB PR-tevékenységét a Matávra bízta?"

Kulcsszavak: politika jog IKB +legfontosabb

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09