Palm: új OS, új processzorok, új kéziszámítógépek

Tóth Kristóf, 2002. június 20. 21:08
A kéziszámítógépek gyártásával foglalkozó Palm cég különböző források szerint az elkövetkezendő hónapokban, illetve a jövő év elején alapvető technológiai változtatásokat hajt majd végre, és új generációs eszközöket hoz majd forgalomba.
Az említett alapvető változtatások közé tartozik többek közt, hogy a Palm az általa jelenleg használt Motorola Dragonball processzoroktól búcsút vesz, és olyan, sokkal fejlettebb ARM magos processzorok használatára kíván átállni, melyek eddig a Hewlett-Packard és Toshiba gyártmányú Pocket PC eszközökben voltak megtalálhatók. Az egyik tajvani website értesülései szerint a Palm még idén megkezdi ezen új generációs eszközök próbagyártását, azonban a sorozatgyártás várhatóan csak a jövő év elején kezdődik majd meg. Ezen website értesülései szerint egyébként a Palm az ARM processzoros újdonságait az egyik legnagyobb tajvani alaplapgyártó céggel, az Asustekkel fogja gyártatni, mely cég 2003 első három hónapjában várhatóan 200 ezer darab kéziszámítógépet gyárt le.

Habár a Palm új generációs kéziszámítógépeiről jelen pillanatban még nem túl sokat lehet tudni, annyi már most bizonyos, hogy esetükben az operációs rendszer szerepét a Palm OS 5 fogja betölteni, ezenkívül pedig azt is tudni lehet, hogy a Palm ezen eszközökben az Intel ARM-alapú XScale PXA250 típusjelzésű processzorait kívánja alkalmazni. Mint ismeretes, ezen chip az Intel legfrissebb, ARM-alapokon nyugvó processzora, mely egyébként jelen pillanatban mindössze egy kéziszámítógépben, az e hét elején debütált Toshiba e740-ben található meg. Az Intel XScale PXA250-es processzorok a korábbi ARM processzoroktól eltérően nem 206 MHz-es, hanem immár 400 MHz-es frekvencián üzemelnek, és az Intel állítása szerint minden tekintetben jobban teljesítenek elődeiknél. Ez alatt az Intel többek közt azt érti, hogy az XScale processzorok nagyobb teljesítményűek elődeiknél, teljesítményfelvételük pedig ezzel párhuzamosan alacsonyabb.

Amennyiben a híradások igazak, elmondható, hogy a Palm történetében most először fog távol-keleti gyártóval gyártási szerződést kötni. A konkurens Pocket PC eszközök piacán ez egyébként bevett szokásnak számít, így például a cikk elején említett Asustek a japán NEC számára korábban már gyártott ilyen eszközöket.

Kulcsszavak: processzor Palm pda ASUS

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05