A Médiahajó programjában az informatika ismét hangsúlyos lesz

A Prím az Internethajó navigátora

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. július 1. 21:54
A Médiahajó együttesében az idén is lesz Internethajó, amelyre már elfogadta a meghívást Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter. A hajó "kapitánya", Enyedi Nagy Mihály a Prím Média elnökét "nevezte ki" az Internethajó navigátorává, vagyis a szeptember 25-én immár 12. alkalommal útnak induló hajókaraván informatikai programjának összeállítása kiadónk koordinálásával zajlik. Olvasóink esetleges javaslatait az internethajo@prim.hucímre várjuk, minden ötlet - ha jó - a hajó része lehet...)
A június végi állapot szerint a kormányt a miniszterelnökön kívül nyolc miniszter is képviselni fogja a hajón.

Kovács Kálmán ezekkel a szavakkal fogadta a meghívást: "A rendszerváltás óta eltelt tizenkét évben a Médiahajó fontos szerepet töltött be a demokratikus sajtóviszonyok létrejöttében, és főként az ehhez szükséges politikai és morális keretek kialakításában. Most újra átfogó társadalmi átalakulás előtt áll hazánk. Napjainkban alapvető változások zajlanak nem csupán Európában, hanem világszerte. Jelentőségük csak a könyvnyomtatás felfedezéséhez és az ipari forradalomhoz mérhető. A jövőben az információtechnológia használata révén megújuló nemzetgazdaságok játszanak majd meghatározó szerepet. A váltást elmulasztó országok pedig néhány év alatt csak évtizedek alatt behozható hátrányba kerülhetnek. Ez az a történelmi kihívás, amire válaszolnunk kell. Ez az a történelmi lehetőség, amivel élnünk kell! Az információs társadalom térhódítása átalakítja az üzleti és személyközi viszonyokat. Az átalakulás egyik legkitüntetettebb területe a média. A hírközlés, az informatika, a műsorszórás és a szórakoztatóelektronika összeolvadása nyomán létrejövő új helyzet ma már nem a konvergenciáról szóló elvont elméleti megfontolások tárgya, hanem mindannyiunk által érzékelhető napi gyakorlat. Külön köszönöm, hogy a Médiahajó részeként induló Internethajóra az ágazat irányításáért felelős miniszterként meghívást kaptam. Ott leszek!"

Kovács Kálmán mellett Magyar Bálint is az Internethajó vendége lesz, az informatikai képzés, informatikai írástudás kapcsán. Visszaigazolta a meghívást a HíF elnöke, Frischmann Gábor, és az Országgyűlés informatikai bizottságának elnöke, Rogán Antal is, és a politikusok mellett - mint az elmúlt években is - találkozni lehet majd az informatikai szakma jeles képviselőivel, a multinacionális és hazai nagyvállalatok vezetőivel.

A rendezvény hagyományos jelszavát: "Ahol a piacvezetők találkoznak" megőrizve és egy eddig is meglévő vonást, a határon túli magyarok képviselőinek és a Budapestre delegált nagykövetek jelenlétét felerősítve a Médiahajó átfogó célja, hogy a rendezvény a jövőben a Magyarország-kép szerves része legyen.

Olyan alkalom, ahol az érdeklődők találkozhatnak Magyarország ezer meghatározó személyiségével, ahová hazánk vendégségbe hívhat bárkit a világ nagyjai közül. A rendezők kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a hazai piacvezetők képviseletét erősítsék, és a célok között szerepel az is, hogy a megyei, regionális központok közéletét, gazdaságát és nyilvánosságát meghatározó vezetők nagyobb számban képviseltessék magukat.

A Médiahajó előadásai alkalmat adnak arra, hogy a közéleti személyiségek együtt gondolkozzanak, vitatkozzanak az EU-integráció valóságos feltételeiről, a média helyzetéről, vagy éppen az információs társadalom megteremtésének lehetőségeiről, követelményeiről.

Nem szakad meg "A pénzügyminiszterek reggelije" sorozat, de talán megtörik az a rossz hagyomány, hogy a mindenkori hivatalban lévő pénzügyminisztert kormánya nem engedi el elődei közé.

A Médiahajó2002 szakmai vendégeinek kiválasztása állandóan megkérdőjelezett, nehezen viselt felelősség. Ezért a jövőben a szélesebb közvélemény segítségével - a régebbi "Közéleti Tizenegy" helyébe új intézményként a "Száz Sztár" lép, olyan személyiségek, akik teljesítményük, életművük alapján méltán képviselhetik a magyar médiumokat a Médiahajó nyilvánossága előtt. A tervezett kategóriák: 1. elektronikus médiumok (tv, rádió), 2. nyomtatott sajtó, 3. internet, 4. irodalom, 5. film, 6. színház, 7. zene, 8. képzőművészet, 9. tudomány, 10. közélet. (A rendező ENAMIKÉ célja és reménye, hogy az itt meghatározott tíz csoport vendégül látását egy-egy cég célirányos támogatása segíti majd.)

Folytatódik a Magyar Sajtópáholy médiaszakmai választássorozata, a százhúsz főszerkesztőből álló választótestület és az eddig megválasztott nyolcvannégy páholytag az idei választottakkal együtt a Médiahajó2002 vendége. Kicsit változik a hagyományos Médiasztárok közönségszavazás: kedvenc csatornára, portálra nem, csak a legkedveltebb médiaszemélyiségekre lehet majd szavazni.

A 2000-ben tartott próbafutam után idén újra lesz angol típusú fogadójátékkal kísért Visegrádi-kupa jet-sky versenyt. A négy versenyzővel négy futamban, váltott gépekkel rendezett verseny bevételét (szponzoráció és fogadási bevétel) a szervezők a Rákellenes Liga céljaira ajánlják fel.

Az évkönyvsorozat is folytatódik, a 2001 júliusa és 2002 júliusa közötti év eseményeit bemutató, elemző és dokumentáló könyvet Visegrádon mutatják be.

A http://www.mediahajo.hu oldal a nyár közepétől folyamatosan frissülve követi a program alakulását, és itt lehet jelentkezni, cégasztalt foglalni a Médiahajóra is.

Kulcsszavak: médiahajó +legfontosabb

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09