E Ink alapú újgenerációs kijelzőt mutattak be

Tóth Kristóf, 2002. július 5. 21:07
A világ elsőszámú, úgynevezett elektronikus tinta technológiák fejlesztésével foglalkozó cége, az E Ink Corporation, valamint a lapos kijelzők piacára szánt színszűrők gyártásával foglalkozó Toppan Printing és a Philips Electronics képviselői a napokban bemutatták a világ első nagy felbontású, aktív mátrixos, elektronikus tinta technológiákon alapuló színes kijelzőjét.
A bostoni SID (Society for Information Display) szimpózium, szeminárium, és kiállítás keretein belül leleplezett újgenerációs kijelző egyelőre csak prototípus formájában létezik, azonban az említett gyártók ígéretet tettek arra, hogy hamarosan a kereskedelemi forgalomban is kaphatók lesznek ilyen és ehhez hasonló eszközök.

A bemutató kapcsán elmondták, hogy az újgenerációs kijelző számára az elektronikus tinta technológiát az E Ink, a speciális színszűrőt a Toppan, az aktív mátrixos hátlapot pedig a holland székhelyű Philips fejlesztette ki. A minden korábbinál vékonyabb, és rendkívül alacsony teljesítményfelvétellel rendelkező kijelző újdonság 4096 szín megjelenítésére képes, végleges változatát pedig várhatóan elsősorban kéziszámítógépekben, illetve egyéb mobilkommunikációs eszközökben fogják alkalmazni. A most bemutatott prototípus egyébként 5 colos képátlóval, valamint 320 x 230 pixeles felbontással rendelkezik.

A fejlesztők elmondása szerint az elektronikus tinta technológiákra épülő újgenerációs kijelzők mobil felhasználási környezetekben mind az LCD, mind az egyelőre még fejlesztés alatt álló OLED kijelzőkhöz képest számos előnnyel rendelkeznek. A fejlesztők szerint ezen előnyök közé tartozik többek közt a lényegében papírszerű megjelenés, valamint a szinte bármilyen fényviszony és rálátási szög mellett kiválóan olvasható, éles kép. Az elektronikus tinta technológiára épülő kijelzők képét elmondások szerint még tűző napsütés esetén is tökéletesen lehet látni.

Ha minden jól megy, akkor a most bemutatott színes kijelző végleges változata akár már 2004-ben megjelenhet a kereskedelmi forgalomban, azonban a Philips azt tervezi, hogy a színes változat debütálása előtt, még a jövő évben megkezdi a monokróm változat forgalmazását. Szakértők szerint az ilyen színes, illetve monokróm újgenerációs kijelzőkre egyaránt komoly igény mutatkozik majd a kéziszámítógépek, illetve a mobiltelefonok piacán.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09