Megindul az EU vizsgálat a .Net Passport ügyében

Tóth Kristóf, 2002. július 5. 21:13
Az Európai Unió adatbiztonsági kérdésekkel foglalkozó vizsgálóbizottsága vizsgálatot indít a Microsoft .Net Passport szolgáltatása ellen, mivel kételyek merültek fel a rendszer, és az uniós törvények összhangjával kapcsolatban.
Legalábbis ez derül ki a Reuters hírügynökséghez eljutott dokumentumokból. Az Európai Unió adatbiztonsági felügyelőbiztosai, akik az uniós adatvédelmi törvények betartását ellenőrzik, a dokumentum szerint úgy vélik, a korábbi, előzetes információgyűjtés során olyan részletekre derítettek fényt, amelyek indokolják a hivatalos vizsgálat megindítását. "Bár a Microsoft számos lépést tett az adatvédelmi törvények betartásáért, a .Net Passport rendszer jogi problémákat vet fel, így az ügy alapos vizsgálatot igényel" - áll a dokumentumban.

Az 1999-ben létrehozott .Net Passport leegyszerűsíti az elektronikus kereskedelmet, mivel lehetővé teszi a felhasználók jelszavainak, bankkártya számának, és személyes információinak egy helyen való tárolását. A rendszereknek jelenleg több mint 100 millió felhasználója van. A regisztrációhoz a felhasználók többek között e-mail címüket, felhasználónevüket, jelszavukat, és bizonyos esetekben telefonszámukat adják meg, a szoftveróriás szerint önkéntesen.

A Microsoft úgy véli, a .Net Passport teljes mértékben megfelel az Európai Unió adatvédelmi törvényeinek. "Régóta szorosan együttműködünk az EU adatvédelmi szerveivel, és mindig megoldjuk azokat a problémákat, amelyekre felhívják a figyelmünket" - áll a társaság közleményében.

Az EU dokumentum szerint a vizsgálóbiztosok elsősorban arra keresik a választ, vajon a felhasználók tisztában vannak-e azzal, hogy a .Net Passport használatával bizalmas adataik a Microsoft mellett más társaságokhoz is eljutnak. Kérdéses emellett az is, hogy a .Net Passporthoz csatlakozó társaságok betartják-e az EU adatvédelmi törvényeit.

"Az előzetes adatgyűjtést követően a vizsgálóbiztosok úgy döntöttek, hogy hivatalos vizsgálatot indítanak a .Net Passport uniós adatvédelmi törvényekkel való összhangjának megállapításáért, és az esetlegesen módosításra szoruló részek felderítéséért" - áll a dokumentumban.

Kulcsszavak: EU Microsoft jog adatvédelem

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09