Én és az internet

A pályázat eredménye

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. július 12. 21:58
Az „Én és az internet” pályázat győztese, Batta Eszter 14 éves budapesti diáklány a HUMANSoft által felajánlott negyedmillió forint értékű Dell számítógéppel térhetett haza, a TvNetWork pedig több mint 150 hónap internetelérést adott át a pályázat ifjú résztvevőinek. Az Árkád Bevásárlóközpontban július 21-ig láthatók a magyar.net alapítvány pályázatára beérkezett alkotások.

A májusban meghirdetett „Én és az internet” pályázatra 10-14 éves budapesti diákok grafikai és irodalmi alkotásait várták. A beérkezett művek túlnyomó többsége a grafikai alkotás kategóriába érkezett, azonban több szerzőnél elmosódott a határvonal a grafika és a szöveg között – a szöveget képpel, a képet szöveggel egészítették ki, éppúgy, ahogy az internet világában is többfajta információ áramlik felénk, sőt ez egész egy interaktív, komplex világot alkot. Az alkotásokat szakértőkből és a támogató cégek képviselőiből álló zsűri bírálta el, és az Árkád Bevásárlóközpontban és az interneten megrendezett kiállításon kerülnek bemutatásra július 21-ig.

Az alapítvány kuratóriumi tagjai közül Sas Tibor vett részt a díjkiosztón. Mint elmondta, sose késő elkezdeni az ismerkedést az internettel, és kamatostul megtérül az az idő és energia, amit rá fordítunk. „Elég csupán a gyerekek alkotásaiba betekinteni, hogy ízelítőt kapjunk az internet világáról – és e világ gyakorlatilag végtelen… Sajnos sokan vannak – gyerekek és felnőttek egyaránt –, akiknek nem tudják kiaknázni e fontos eszköz lehetőségeit, és így az élet sok terültén – tanulásnál, a munkaerőpiacon, szórakozásban, de még baráti kapcsolataikban is – hátrányt szenvednek. A magyar.net Alapítványnál a célunk, hogy minél többeket hozzásegítsünk a világhálóban rejlő lehetőségek megértéséhez, és erőforrásainkhoz mérten biztosítsuk a rászorulóknak az ehhez szükséges eszközöket.”

A grafikai alkotásokat Faltisz Alexandra, Ibby- és Csillag Albert-díjas grafikusművész bírálta el. Az ő műveivel egyebek között Lázár Ervin: Manógyár, Nemes Nagy Ágnes: Aranyecset vagy Krúdy Gyula: Zöld kaftán című könyvében vagy a Nők Lapja meseoldalán, valamint számos kiállításon találkozhatunk. Gyakorló pedagógusként jól ismeri a gyerekek gondolatvilágát, fantáziáját és technikai felkészültségét. Faltisz Alexandra szerint a beérkezett grafikai alkotásokból is visszatükröződik a gyerekek sajátos, néha naiv, néha nagyon is realista látásmódja, amelyet azonban láthatóan befolyásol – estenként torzít – a felnőttek világképe. „Vannak alaposabban és kevésbé mélyen kidolgozott munkák, de néhány állandóan visszatérő motívummal is találkozunk, mint például a földgömb, és szinte mindegyik alkotó igyekezett megjeleníteni az internet színességét, összességét, egész világot átfogó voltát. Pedagógusként és szülőként is tudom, mennyire fontos, hogy a gyerekek minél korábban megismerkedjenek a számítógép és internet világával, amely – ha okosan használjuk – új távlatokat nyit a kreativitásnak és a tudásnak.”

A grafikai alkotások fődíját Batta Eszternek ítélték, aki a HUMANSoft által felajánlott, negyedmillió forint értékű Dell számítógépet kapta meg. „Nem volt könnyű dolgunk, amikor a sorrendet kellett megállapítani, hiszen sok kedves, jópofa alkotás született, de a fődíj odaítélésekor egybehangzó volt a zsűri véleménye” – mondta Stemler Balázs, a HUMANSoft marketingigazgatója a díj átadásakor. „Mindannyiunkat megragadott Eszter rajza, amely fekete-fehérben is képes megjeleníteni az internet sokszínűségét, változatosságát.”

A további díjazottak ajándékai: számítógépes modemek a SCI-Modemtől, az Árkád Bevásárlóközpont ajándékcsomagja, valamint internet-előfizetés a TvNetWorktől.

Az irodalmi kategóriában a zsűri nem osztotta ki a fődíjat. A legjobb irodalmi alkotásnak járó díjat, egy értékes ajándékcsomagot, Vértes János, a legnagyobb magyar tulajdonú informatikai médiavállalkozás, a Prím Kiadó alapítója és vezetője a Gyengénlátók Általános Iskolájába járó Zeke Barnabásnak ajánlotta fel, aki egy kedves mesén kívül maga komponálta zenét is beküldött. A Prím Kiadó a maga eszközeivel – az online média lehetőségeit kihasználva – mindig is aktívan tesz a hazai informatikai és internetes kultúra elterjesztéséért. A Prím Kiadó megtoldotta korábbi felajánlását, és a legtöbb diákot nevező két tanárnak (SEK Budapest Nemzetközi Oktatási Központtól dr. Jarosievitz Beátának, illetve Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumtól Benedek Ottíliának) egy-egy Ability Office 2002 programcsomagot ajánlott fel, ezzel is segítve az iskolák és a tanárok legális szoftverekkel való ellátását.

„Örömmel álltunk be a magyar.net alapítvány főtámogatói közé és ajánlottunk fel összesen több, mint 150 hónap ingyenes internetet” – mondta Saáry Réka a TvNetWorktől. „Reméljük, hozzájárulunk ahhoz, hogy a nyári szünetet sok gyerek tartalmasan használja ki a net révén, és ezt a tudás később – az iskolában, az életben – is hasznosítsák. Az ország számos régiójában kínálunk megbízható, kedvező árú internetszolgáltatást, ami – bízom benne – már önmagában is segíti a hazai internetezést.”

A díjátadásról készült képet a www.theater.hu bocsátotta rendelkezésünkre.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50