Biztonsági rés a Sharp Linux PDA készülékében

Tóth Kristóf, 2002. július 12. 22:22
A Sharp Linux-alapú kéziszámítógépeiben olyan biztonsági rések találhatók, amelyek lehetővé teszik a hackerek számára a készüléken tárolt bizalmas információk megszerzését.
A Syracuse University egyetem számítástechnikai weboldala szerint az intézmény kutatói gyenge pontokat találtak a Sharp Zaurus SL-5500-as, illetve Zaurus SL-5000D PDA készülékeiben. A problémákat kihasználva a támadóknak lehetőségük nyílik átvenni az irányítást a készülékek fájlrendszere felett. A hackerek megnyithatnak, módosíthatnak, törölhetnek fájlokat a készüléken, de akár meg is béníthatják azt.

A legnagyobb veszély akkor áll fenn, ha a készülék drót nélküli összeköttetésen keresztül a vállalati hálózatra kapcsolódik. Ez esetben a hackerek a PDA-n keresztül könnyedén hozzáférhetnek a hálózaton tárolt összes fájlhoz. "Mindez azt jelenti, hogy a Zaurus támadási pontként használható a vállalati hálózat ellen" - mondta K. Reid Wightman, a hibát felfedező kutatók egyike.

Márpedig az efféle problémák egyáltalán nem tesznek jót a Zaurus egyébként sem túlzottan fényes kilátásainak.

A Sharp elsősorban a nagyvállalatoknak szánja a készüléket, a Linux operációs rendszer miatt azonban félő volt, hogy sokan inkább lemondanak róla. Bár a Linuxot egyre több társaság alkalmazza számítógépes rendszerein, a PDA-kban való felhasználásra ezidáig nem nagyon volt példa.

A syracuse-i kutatók értesítették a Sharpot a problémáról, amely már megkezdte a javítás készítését. Nancy Boyle Levene Sharp szóvivőnő szerint egyelőre azonban még nem lehet tudni, mikor jelenik meg a javítófolt.

- A Zaurust ez idáig elsősorban magánfelhasználók vásárolták, ezért a probléma nem okoz gondot a vállalatoknak - mondta Levene, hozzátéve, hogy a társaság mobilszolgáltatásainak októberi beindulásával várhatóan nagyobb lesz a vállalati érdeklődés.

Kulcsszavak: Sharp +fohir security Linux pda

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05