IHM és a szolgáltatók szerződése: kedvezőbb lakossági internet

Kovács Attila, 2002. július 15. 12:44
Annak érdekében kötött július 15-én szerződést az IHM az internet szolgáltatást is nyújtó öt elsődleges hazai vezetékes szolgáltatóval, hogy az internet használata a lakosság körében széles körben elterjedt és olcsóbb legyen. Az erről szóló dokumentumot a tárca részéről Kovács Kálmán, a szolgáltatók részéről Straub Elek (Matáv), Polányi Sándor (Vivendi), William McGann (Hungarotel), Harel Yoel (Emitel) és Kollár Péter (Monortel) írta alá.
Ennek értelmében augusztus 1-től minden szolgáltatónál megjelenik két államilag támogatott, fő elemében azonos díjakért elérhető internet csomag: a „Kezdőknek” csomag havi 15 órás használatot tesz lehetővé bruttó 1550 forintért (naponta 16-24 óra közötti internetezést feltételezve); a másik a „Haladóknak” csomag, amelynél havi 40 órás használat mellett bruttó 4000 forintot kell fizetni. Mindkét csomag esetében az éjszakai (0-7 óra között) percenként 50 fillérbe kerül. Az éjszakai mellett a két csomagra még hétvégi kedvezmények is lehetnek a szolgáltatóknál.

A kormány - az előfizetők számától és a használt csomagoktól függően - maximálisan évi 3,1 milliárd forinttal támogatja a csomagokat, ami egységesen percenkénti 77 fillért jelent¸ továbbá a kedvezőtlen területeken kiegészítő támogatást nyújt 38 fillér/perc mértékben. Idén a támogatás mértéke 1,3 milliárd forint. A Prím Online úgy tudja, hogy a felek azzal kalkulálnak, hogy a most aláírt megállapodás nyomán összességében 110-120 ezer lakossági internetező fogja megkötni a kedvezményes internetezésre vonatkozó szerződést a szolgáltatókkal. Az egyezség értelmében a szolgáltatók két évig fenntartják a fenti két szolgáltatási konstrukciót.

A két újfajta internetszolgáltatásra előfizető lakossági fogyasztó pedig bármikor egyoldalúan felmondhatja a Kezdőknek vagy Haladóknak csomag igénybevételét.

Kovács Kálmán azt is hangsúlyozta, hogy további cél a szélessávú, időkorlát nélküli internetelérés kedvezményes kínálata. További hír szerint a Matáv 2002 végéig 46 városban 1,4 millió fogyasztónak kívánja felajánlani az ADSL szolgáltatás választásának lehetőségét.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50