BIG: IT-együttműködés készül az IHM és Budapest között

Kovács Attila, 2002. július 17. 11:20
Július 17-én Budapesten a Városházán az informatikai és hírközlési miniszter, valamint a főpolgármester szándéknyilatkozatot írt alá az önkormányzat informatikai fejlődését célzó, a Budapest Információ-Gazdálkodás (BIG) koncepcióját megvalósító nyolc IT célú projekt többségében való együttműködésről. A BIG projektek megvalósítására összesen 1,2 milliárd forintot fordítanak. Az IHM és a főváros közötti tervezett együttműködés a következő területeket fogja érinteni:
- az állami és önkormányzati közszolgáltatások területén: 24 órás elektronikus ügyfélszolgálati rendszer létrehozása, működtetése; intelligens közlekedés (forgalom-előrejelzés, korszerű jegyrendszer) informatikai feltételeinek a megteremtése; a fővárosi egészségügyi szolgáltatások egységes információs rendszere; a fővárosi oktatási intézmények informatikai fejlesztése;

- a társadalmi esélyegyenlőség biztosítása területén: a szociálisan hátrányos helyzetű csoportok számítógéphez és internethez való hozzáférésének az elősegítése; a fogyatékosok munkavállalási lehetőségeinek és életminőségének a javítása érdekében kedvezményes számítógép értékesítési akció összesen 250 millió forint értékben (450-500 kisprojekt); közösségi internet pontok, városi teleházak létesítése (5-7 internet-központ létrehozása, összesen 80-100 számítógép kihelyezésével).

Az IHM által a BIG program „Kedvezményes hozzáférés, elérés és esélyegyenlőség” projekt támogatásának konkrét feltételeit a két fél által kötendő csatlakozási megállapodás határozza majd meg.

A főpolgármester további információkkal is szolgált. Az egyik kiemelt BIG projekt a Budapest.hu korszerű portállá alakítása lesz. Továbbá az eddig elszigetelt adatbázisokból létrehozzák az ország legnagyobb önkormányzati adatbázisát. Internet-elérésű terminálokat helyeznek ki a főváros több pontján, meg kívánják teremteni az elektronikus közbeszerzés feltételeit, ennek első lépéseként a főváros portálján pályázati felhívásokat, letölthető dokumentumsablonokat tesznek közzé. Fejlesztik, egységes keretbe foglalják (hiteles, folyamatosan aktualizált digitális térkép Budapestről) a fővárosi térinformatikai rendszert.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09