1 TB adat egyetlen CD méretű lemezen?

Tóth Kristóf, 2002. július 20. 06:05
Habár egyelőre még a következő generációs DVD technológia is éppen csak szárnyait bontogatja, egy japán vegyes vállalat már javában azzal foglalkozik, hogy mi lehet a következő lépés az optikai adattárolásban? A cég válasza erre nem más, mint egy olyan holografikus technológián alapuló adattároló rendszer, mely egy normál CD méretű lemez egyetlen oldalán képes 1, azaz egy Terabyte adatot eltárolni.
"Adódik a kérdés, hogy mi jöhet a Blu-ray technológia után? Véleményem szerint a következő generációs DVD technológiát egy olyan optikai adattároló rendszernek kell felváltania, mely a normál CD méretű lemezek egy oldalán legalább 1 Terabyte adatot képes eltárolni, adatátviteli sebessége minimum 1 Gbit/s, lefelé kompatibilis az összes korábbi DVD szabvánnyal, ezenkívül pedig elsőrangú biztonsággal rendelkezik" - nyilatkozta a napokban Yoshiko Aoki, a yokohamai székhelyű Optware Corporation elnök-vezérigazgatója.

Mondhatnánk erre, hogy ilyeneket bárki mondhat, azonban mindezt megvalósítani? Na az már nem piskóta! Az 1999-ben Hideyoshi Horimai, a Sony egyik korábbi vezetője által alapított Optware azonban korántsem a levegőbe beszél, amikor a fentebb említett, manapság még igencsak futurisztikusnak tűnő optikai adattároló rendszerről beszél, ugyanis az Optware az általa szabadalmaztatott úgynevezett polarizált kollineáris holografikus technológia segítségével az 1 Terabyte kapacitású lemezzel kapcsolatos terveit mihamarabb meg is kívánja valósítani. Az Optware egyébként komoly erőkkel képviseltette magát a napokban Makuhariban megrendezett InterOpto '02 szakkiállításon, ahol is a cég képviselői bemutattak egy olyan prototípus rendszert, mely a belehelyezett CD méretű lemezeken 200, nem kevesebb mint kétszáz GB adatot képes eltárolni, adatátviteli sebessége pedig 130 Mbit/s.

Az Optware által használt polarizált kollineáris holografikus technológia az eddigiekben használatos holografikus technológiáktól eltérően rendkívül kompakt, a normál CD, illetve DVD olvasókhoz hasonló méretű adattároló berendezések legyártását teszi lehetővé. Az Optware-féle technológia ugyanis a referencia fénysugarat, és az adatok írásához és olvasásához használatos sugarat nem két, hanem mindössze egy fényképző-rendszer segítségével állítja elő, ami jelentős helymegtakarítást eredményez. A polarizált kollineáris holografikus technológia a két fajta, ám külön polarizált fénysugarat képes egy optikai tengelyen belül kezelni, úgy, mintha nem is kettő, hanem csak egy fénysugár lenne. A technológia további rendkívül fontos előnye, hogy könnyedén összeházasítható a jelenlegi optikai meghajtókba szerelt szervo rendszerekkel.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50