IT-technológia és ECDL-vizsga látássérültek számára

Kovács Attila, 2002. július 25. 14:22
Július 24-én sajtótájékoztató keretében mutatták be a budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Karának Alkalmazott Informatikai Intézetében létrehozott, a vakok és gyengén látók számára használható számítógépes technológiát, amelyen többek között a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság által terjesztett ECDL, azaz az informatikai írástudást nemzetközileg szabványos keretek között igazoló bizonyítványt a látássérültek is megszerezhetik.
Az NJSZT és a főiskola együttműködésének eredményeképpen mára olyan komplex képzési program is létre jött, amelynek alapján a programban részt vevő vak fiatalok arra vállalkoznak, hogy ECDL-vizsgát tesznek.

A főiskola látássérülteket támogató informatikai laborja gépenként 4-500 ezer forint értékű speciális kiegészítéseket tartalmaz (beszélőprogram, magyar beszélőmotor-szoftver, lapolvasó és meghajtó szoftvere, optikai karakterfelismerő programcsomag, beszédszintetizátor, képernyőolvasó). A képzés a vakok számára ingyenes, a vizsgakártyát pedig az NJSZT ECDL Irodája annak a nyolc fiatalnak ajánlotta fel, akik elsőként vállalkoztak, hogy az ECDL Start moduljaiból vizsgát is tesznek.

Az Európában is elsőnek számító, a vakok számára szervezett, ECDL-vizsgát eredményező informatikai tanfolyam és a létrehozott technológia sajtóbemutatóján részt vett Bakonyi Péter, az IHM helyettes államtitkára, Sima Dezső, a főiskola informatikai karának a főigazgatója és Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója.

Kulcsszavak: ECDL +legfontosabb NJSZT

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50