ECDL látássérültek számára

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. július 31. 10:43
A számítógép használatához elengedhetetlen informatikai írástudás mára az általános műveltség részévé vált, ezért az esélyegyenlőség megteremtése érdekében lehetőséget kell biztosítani arra, hogy az érzékszervi fogyatékkal élők is megfelelő képzésben részesülhessenek.
A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) és a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kara (BMF NIK) együttműködésének eredményeképpen mára olyan komplex képzési program jött létre, amely a már korábban is rendelkezésére álló, azonban szervezett keretek között ezidáig nem alkalmazott eszközök (képernyőolvasó, beszédszintetizátor, optikai karakterfelismerő program és egyéb segédszoftverek) valamint speciális oktatási módszertan segítségével lehetőséget biztosít vakok és gyengénlátók számára az informatikai írástudást nemzetközileg szabványos keretek között igazoló bizonyítvány, az Európai Számítógép-használói Jogosítvány (ECDL) megszerzésére.

A képzési programban résztvevők közül hárman 2002. július 25-én sikeresen vizsgáztak az ECDL START valamennyi moduljából, azaz bebizonyították, hogy látó társaikhoz hasonlóan tudnak az operációs rendszerekkel bánni, szöveget szerkeszteni, az internetet használni, illetve tisztában vannak az alapvető IT ismeretekkel is. Az ECDL START bizonyítványt megszerzettek közül ketten azonnal konkrét állásajánlatot is kaptak.

"A fogyatékkal élő emberek a társadalom teljes jogú polgárai" mottó jegyében az ECDL Alapítvány és a tagországok ECDL Irodáinak alapkoncepciója, hogy fogyatékosok, így látássérültek számára is biztosítsa az ECDL bizonyítványhoz jutás lehetőségét. Mégpedig az egészségesekével azonos értékű bizonyítvány formájában, vagyis nem a követelmények csökkentésével, hanem a fogyatékosok igényeinek megfelelő vizsgakörülmények megteremtésével.

Ezen koncepcióból kiindulva hazánkon kívül számos más országban is - a leginkább Olaszországban, Ausztriában és Norvégiában - lehetőség nyílik látássérültek ECDL képzésére, illetve vizsgájára. Az első bizonyítványt 2001-ben egy norvég vak férfi kapta, aki valamennyi modult sikerrel teljesítette, Olaszországban pedig 40 ECDL vizsgakártyát váltott látássérült közül ezidáig nyolcan szerezték meg a bizonyítványt.

A Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Karának Alkalmazott Informatikai Intézetében 2001 októbere óta folyik látássérültek részére ECDL vizsgára való felkészítés, heti 2 alkalommal, 4-4 órában. A program vezetője dr. Kutor László docens, a felkészítő tanár Ecsedi Csaba programozó matematikus, aki maga is látássérült.

Az informatikai labor felszerelését a KHVM pályázati úton támogatta. A képzés a résztvevők számára a BMF NIK és támogatóinak köszönhetően ingyenes. Annak a hat fiatalnak, akik elsőként vállalkoztak vizsgát tenni az ECDL START moduljaiból (operációs rendszerek, szövegszerkesztés, információ és kommunikáció, valamint az informatikai alapismeretek) a vizsgakártyát a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság ECDL Irodája ajánlotta fel.

Kulcsszavak: NJSZT ECDL BMF oktatás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09