RomTelecom - pénzügyi nehézségek

MTI Sajtóadatbank, 2002. augusztus 1. 09:54
Rendkívül súlyos pénzügyi helyzetben van az egyetlen román vezetékes távközlési szolgáltató vállalat, a RomTelecom - közölték a szerdai román lapok. A román sajtó ugyyanakkor úgy véli, hogy a csőd lehetőségének emlegetése elsősorban a két társtulajdonos, a román állam és a görög OTE társaság közti harc egyik eszköze.
Panagiotisz Kargadosz, a RomTelecom görög vezérigazgatója sajtóértekezleten jelentette be, hogy a társaságnak az idén legkevesebb 450 millió dollár tőkeinjekcióra van szüksége ahhoz, hogy eleget tudjon tenni adósságai törlesztésének, valamint végrehajtsa az elengedhetetlen fejlesztéseket.

A vezérigazgató közölte, hogy a RomTelecom képtelen kifizetni azt a 12 millió dollárnak megfelelő büntetést, amellyel a román versenyhivatal sújtotta a társaságot a piaci verseny szabályainak megsértéséért. Az eredetileg kiszabott büntetés ennek a duplája volt, de a versenyhivatal éppen a RomTelecom nehéz helyzetére való tekintettel enyhített a Romániában eddig példa nélkül álló nagyságú büntetésen.

A jövő év januárjáig monopolhelyzetet élvező román telefontársaságnál sajátos tulajdonosi viszonyok alakultak ki az 1998-ban történt privatizáció után. A RomTelecom részvényeinek 35 százalékát a görög OTE társaság vette meg, de a privatizációs szerződés értelmében a görögök a tulajdonosi jogok 51 százalékával rendelkeznek.

Jövő év januárjától Romániában is liberalizálják a vezetékes távközlés piacát. A román kormány erre való tekintettel már bejelentette, hogy szeretné eladni, lehetőleg stratégiai beruházónak, a tulajdonában maradt többségi részvénycsomagot.

Az OTE ugyanakkor úgy véli, hogy a román telefontársaság súlyos helyzetén csak a tőkeemelés segíthet. A görög fél által javasolt megoldás egyben azt jelentené, hogy a román állam bármiféle bevétel nélkül veszítené el a többségi tulajdonos pozícióját.

A RomTelecom nehéz anyagi helyzetét a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló jelentése is megerősítette. Román részről ennek ellenére nagy meglepetést keltett, hogy az OTE a közelmúltban a RomTelecomnál elszenvedett veszteségekre hivatkozva csökkentette az anyavállalat múlt évi, már közzétett nyereségének nagyságát és egyben közölte: a román társaság összesen legfeljebb 700 millió dollárt ér. Kargadosz szerint a RomTelecom nehéz helyzetét a társaság mobiltelefon-leányvállalatának veszteségei, illetve a román állam által befolyásolt tarifapolitika okozza. Emlékeztetett arra, hogy a privatizációs szerződés alapján a RomTelecomnak jogában lenne rendszeresen - negyedévente - az inflációhoz igazítani tarifáit. Ezt a gyakorlatot azonban csak 1999-ben folytatta. Az említett esztendőben a négyszeri díjemelést követően közel duplájára nőtt a RomTelecom tarifája. Az állam ezt követően közbelépett és az elmúlt két évben évente csak kétszer emelték a díjszabást, a korábbinál jóval visszafogottabb mértékben.

A görög vezérigazgató szerint a RomTelecom díjainak növekedése átlagban 10 százalékkal maradt el az inflációtól, s ez legalább 100-200 millió dollár veszteséget okozott a társaságnak.

Kulcsszavak: OTE Romtelecom +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05