Továbbra is veszít piaci részesedéséből az AMD

Tóth Kristóf, 2002. augusztus 1. 12:18
A chipóriás Intel a második negyedévben mintegy 6 százalékkal növelte processzorpiaci részesedését a rivális Advanced Micro Devices (AMD) rovására, amely utóbbi a jelek szerint mindent egy lapra tesz fel.
Az Intel piaci részesedése a második negyedévben 6 százalékkal volt magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában. Bár a chipóriás Intel hódítása csak 2 százalékos az idei első negyedéves helyzethez viszonyítva, jól érzékelhető a társaság előretörése.

A Santa Clara-i (Kalifornia) központú Intel a második negyedévben 82,8 százalékos piaci részesedéssel uralta a PC processzorok piacát, amelyben azonban a Microsoft Xbox-ba szállított Pentium III-as chipek is benne vannak, közölte a Mercury Research piackutató cég. Ez 2 százalékkal magasabb, mint az első negyedévben regisztrált 80,8 százalék, és közel 6 százalékkal múlja felül a tavalyi második negyedév 77,1 százalékos eredményét.

Az Advanced Micro Devices (AMD) a második negyedévben 2,6 százalékot veszített piaci részesedéséből, amely most 15,6 százalék. A társaság részesedése 2001 második negyedévében még 21,8 százalék volt.

Az Xboxba szállított CPU-kat figyelmen kívül hagyva az Intel piaci részesedése 81,7 százalék, az AMD pedig a piac 16,5 százalékát uralja.

Dean McCarron, a Mercury elemzője arra is rámutatott, hogy az egész PC piacot áthatja az olcsóbb megoldások előtérbe kerülése, és a drága termékek eladásainak visszaesése. Amellett, hogy az Intel és az AMD egyaránt több alsókategóriás processzort értékesített, mint korábban, a grafikus kártyák, sőt monitorok gyártói is érzékelték a felhasználók olcsó megoldások felé való orientálódását.

Mindez McCarron szerint azonban korántsem tudható be egyszerűen a gyengélkedő gazdaságnak. A szakértő szerint a gyártók árcsökkentései, valamint a felhalmozódó raktárkészletek kiürítését célzó kedvezmények éppúgy szerepet játszottak benne, mint a szezonális piaci viszonyok.

A Mercury elemzője úgy véli, az Intel - AMD párharc állása a PC piac helyzetének megfelelően változik. Amikor a piac visszaesik, az Intel nagyobb tartalékai, bevételei, illetve nyeresége miatt árversenyre kényszerítheti az AMD-t, amely ennek következtében veszít piaci részesedéséből.

Kulcsszavak: +céginfo AMD Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50