Pocket PC: növekvő piaci részesedés

Tóth Kristóf, 2002. augusztus 6. 21:21
Ha csak kismértékben is, de a világ legnagyobb szoftverfejlesztő cégeként nyilvántartott Microsoft az idei év második negyedében növelni tudta a kéziszámítógépes piacon korábban megszerzett részesedését.
A Gartner piackutató céghez tartozó Dataquest legfrissebb jelentése szerint a Microsoft Pocket PC operációs rendszer az elmúlt negyedévben némileg növelni tudta piaci részesedését a konkurens szoftverek rovására, azonban a piacvezető Palm OS első helyét egyetlen más kéziszámítógép operációs rendszere sem veszélyezteti. Összességében egyébként elmondható, hogy az elmúlt negyedévben mindegyik kéziszámítógépes operációs rendszer kapcsán visszaesést lehetett tapasztalni, ami Palm-fronton annak következménye, hogy a Palm, illetve Handspring kéziszámítógépek eladási mutatói elmaradtak a korábbi várakozásokhoz képest, Pocket PC-fronton pedig a Hewlett-Packard Compaq Computerrel történt fúziója áll a visszaesés hátterében.

A Dataquest legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy az idei év második negyedében a Palm OS operációs rendszer több mint 50 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett a kéziszámítógépek piacán, ami egész pontosan azt jelenti, hogy az említett időszakban mintegy 1,35 millió darab olyan kéziszámítógépet adtak el, melyen Palm OS volt telepítve. A jelentés szerint a Microsoft-féle Pocket PC és egy Windows CE-alapú szoftverek az elmúlt negyedévben világszinten mintegy 28 százalékos piaci részesedést tudhattak magukénak, ami valamivel több mint 2,6 százalékos növekedést jelent. A fenti adatokból könnyen kikövetkeztethető, hogy az egyéb kéziszámítógépes operációs rendszerek piaci részesedése összesen alig haladja meg a 20 százalékot, vagyis elmondható, hogy jelenleg a Palm OS és a Pocket PC uralja a piacot, noha ez, gondolom, senki számára sem jelent komolyabb meglepetést.

A Dataquest szakértői szerint az idei év második negyedében világszerte megközelítőleg 2,7 millió darab kéziszámítógép került forgalomba, ami a tavalyi év hasonló időszakának forgalmi adatához képest mintegy 3,5 százalékos visszaesést jelent. A szakértők elmondása szerint ez a visszaesés nagyrészt annak "köszönhető", hogy a felhasználók mostanság már arra várnak, hogy napvilágot lássanak a Palm OS 5 operációs rendszerrel, illetve a vadonatúj Intel XScale processzorokkal szerelt új generációs kéziszámítógépek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09