Magyar Bálint: Informatikai fejlesztési program indul

MTI Sajtóadatbank, 2002. augusztus 14. 07:34
Átfogó informatikai fejlesztési program indul jövőre azzal a céllal, hogy valamennyi iskolában hozzáférjenek a számítógéphez a diákok - közölte Magyar Bálint oktatási miniszter kedden Kismaroson, a SuliNet táborban résztvevő pedagógusok előtt.
A miniszter elmondta: az 1997-ben indított SuliNet-program eredményeként akkor egy év alatt 1.200 iskolába telepítettek számítógépet. Hozzáfűzte: a Fidesz-kormány időszakában a fejlesztés üteme lelassult, de ma így is mintegy 2.300 tanintézetben ismerkedhetnek iskolai számítógépen az internetezés alapjaival a gyerekek. A terv szerint a program kiteljesítéséhez a számítástechnikával foglalkozó tanárok jelenlegi 14 ezer forintos normatíváját jövőre 20 ezer forintra kívánja emelni a tárca.

Magyar Bálint utalt arra, hogy modern oktatásban az informatikának meghatározó a szerepe, amely a lexikális tudás megszerzése helyett a tanulás megtanulását segíti elő. Véleménye szerint ez azért is fontos, mert egy ma még iskolába járó gyerek a 21. században akár négyszer-ötször is kénytelen lehet szakmát változtatni. Az informatikai oktatás gyorsabb elterjedése érdekében a tárca egyebek mellett el kívánja érni, hogy iskolánként legalább tíz gyerekre jusson egy számítógép. Ez évente 25-30 ezer új berendezés telepítését igényli.

Magyar Bálint kiemelte: az is cél, hogy a gyerekes családok különböző kedvezményekkel otthonra is beszerezhessenek számítógépet. Az elképzelések szerint az érintettek a vásárláshoz például kamattámogatást kaphatnának, ennek mértéke a jövő évi költségvetés függvénye.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50