Kipróbálható SmartCertify Direct online IT-tanfolyamok

Zsadányi Pál, 2002. augusztus 25. 10:55
Itt az ősz, új tanévvel. Az iskola ma már nem csak korosztályfüggő, hanem egész életre szól. A múlt évezreddel elmúlt az a kor is, amikor egy szakmát az iskolában egy életre meg lehetett tanulni, és rendszerint generációkon át szülőkről gyermekekre szállt. A továbbképzés ma már egyértelműen fontosabb, mint az alapképzés. Egy-egy elvégzett tanfolyam a nemzetközi tapasztalatok szerint vagy 10-15 százalékos jövedelemnövekedést is hoz annak, aki megfelelő időben, megfelelő plusztudásra tesz szert. Ez különösen igaz az informatikában. A cikkírót naponta bombázó hírlevelekből most az egyik legígéretesebbnek, a SmartCertifynak az ajánlatát nézzük meg.

Ingyen próbálható modulok

Ugyan a ’free’ szó egyre kopik a gyakorlatban, tipikusan azért, mert kiesik belőle az r-betű, azaz hamar kiderül, hogy az ingyenmanna mögött valami fizetős lapul. Ennek tipikus esete, amikor már a regisztrációnál kérnek egy hitelkártyaszámot, csak úgy a dolog komolysága kedvéért, bár hangsúlyozzák, hogy fizetni tényleg nem kell. Egyelőre. Aztán egyszer csak mégis.

A SmartCertify tényleg ingyenes kipróbálásra ad lehetőséget, de a komplett kurzusok és főleg a vizsgák persze pénzbe kerülnek. A próbához letöltődik az ír SmartForce cég számítógép-támogatású tanfolyami szoftvere (CBT eszköz), ami az összes további kurzus megtekintésére alkalmas.

Gazdag katalógus

Az elérhető tanfolyamokról és vizsgákról készült Acrobat formátumú katalógus letölthető. Benne megtalálható a tanfolyamok és vizsgák összes lényeges paramétere. Kezdve az alaptanfolyamokkal: A+, hálózatok, UNIX, Linux, adatvédelem; folytatva a cégorientáltakkal: Cisco, Lotus, Microsoft, Novell, Oracle; a programozási témájúakkal: általános programozás, C/C+, Java 2; a speciálisakkal: CIW webkezelés, projektirányítás; a szervizmunkákról szólókkal: hibakeresés, PC-szerviz, Discovery Card, PROTOPlus.

A tanfolyamokat ellenőrizték a legnagyobb ipari szereplők és kiemelkedő szakértők. A tanulni vágyók haladását 7x24 órás folyamatos felügyelettel követik szakértő tanácsadók. A vizsgák sikerességére a tanfolyamok sikeres elvégzése esetén garanciát kapunk. Gyakorlati információk is szerepelnek a tematikákban. Ellenőrző kérdésekkel kontrollálható az ismeretek elsajátításának a foka. A netről letölthető tananyag mellett CD is segíti a tanulást.

Alap- és továbbképző tanfolyamok

A+

Ez a nyugati informatikai világban kialakított, CompTIA fejlesztésű alaptanfolyam és vizsgaanyag, két tesztvizsgát tartalmaz. Tipikusan minden más tanfolyam megkezdésének a minimális előfeltétele.

Network Certification

Az A+ alapképzéshez hasonlóan a hálózati ismeretek alapjait tárgyalja, ugyancsak a CompTIA fejlesztésében, így lényegében minden hálózati témájú tananyag megismerésének az alapfeltétele.

UNIX

A UNIX operációs rendszer alapjait taglalja, a shell programozásig bezárólag. Konkrét változatként a Solaris 2.5.1-es változat szerepel a tananyagban. Vizsgakötelezettség nincs.

Linux RHCE

Bizony, a pingvin már a tanfolyamok körében is kiharcolt magának minősítővizsgás állapotot. Az RHCE természetesen a Red Hat Certified Engineer minősítés elérését támogatja, bár explicit vizsgát nem tartalmaz. A háttérben négy altanfolyam húzódik meg: alapok, rendszeradminisztráció, hálózatkezelés és adatvédelem.

Hálózati adatvédelem

Nemzetközi hálózatvédelmi oktatási szervezet ajánlása alapján kidolgozott és ellenőrzött tematikájú tanfolyam.

Cisco paletta

A Cisco mindig nagy figyelmet fordított már a potenciális vevőinek a megdolgozására is. Ennek újabban kevés nyoma van nálunk, mert a régi nagy roadshow-k megfogyatkoztak a kelet-európai térségben, nem csak nálunk. A 90-es évek elején azonban igen nagy szerepet játszottak abban, hogy a témában gyakorlatilag nulla hazai szakembergárda egyáltalán megszülessen. Azóta hazai képzés és vizsgáztatás is folyik, több továbbképző intézményben, és izmos, hozzáértő szakembergárda tartja fenn a világháló hazai gerincét. Ez a Cisco hazai irodája mellett köszönhető még a Novell, a RAD és a 3Com aktivitásának, bár voltak olyanok, mint a Nortel, Bay vagy a Newbridge, amelyek szintén sokat tettek a hazai szakembergárda kineveléséért, de vannak/voltak olyanok is, amelyek azóta eltűntek a nemzetközi életből is.

Nos, a következő Cisco-tanfolyamokat ajánlja a SmartCertify: Cisco CCDA, CCNP/CCDP, CCNA és IMCR. A CCDA, a Cisco Certified Design Associate tananyag tárgya a Cisco alapvető alkalmazási információinak és termékskálájának a megismerését teszi lehetővé. Kisebb és közepes méretű hálózatok tervezését és kezelését támogatja. A CCNP/CCDP, a Cisco Certified Network Professional és a Cisco Certified Design Professional tananyag a nagyobb konfigurációk kezelését is lehetővé teszi. Ez négy vizsgát is tartalmaz. A CCNA, a Cisco Certified Network Associate tananyag tárgya a CCDA párja, és egyszerűbb útválasztós hálózati konfigurációk telepítését és üzemeltetését hivatott támogatni. Két vizsgát tartalmaz. Az IMCR, az Installation and Maintenance of Cisco Routers tananyag témája a Cisco útválasztó családok telepítési és karbantartási munkáit tárgyalja. Nem vizsgaköteles.

Lotus R5 tanfolyamok

Két Lotus vizsgaköteles ajánlat szerepel a katalógusban. A Lotus Application Developer a fejlesztőknek, a Lotus System Administratr a rendszergazdáknak szól. Mindegyik képesítést 3-3 vizsga teszi elérhetővé.

Microsoft-paletta

Ez a legbővebb, mint várható, hisz Mr. Windóz termékskálája ma már mindent elborít. És már csak részterületekre lehet szakosodni, de még abból sem biztos, hogy mindent meg lehet tanulni. Nem beszélve a folytonos változások követéséről. Ezzel együtt a jó tanfolyami anyagok sokat tudnak segíteni a homályok földerítésében. Viszont a folyamatos online MS támogatást egyetlen profi alkalmazó cég sem nélkülözhet, akárhány saját mérnököt képez ki. De nézzük a tananyagválasztékot!

MCSE Windows 2000

Az MCSE, a Microsoft Certified Service Engineer kurzus és 7 vizsgából álló vizsgahalmaz a legalapvetőbb MS rendszerszoftver-ismereteket nyújtja, így minden más MS-képzésnek is az alapját képezi.

MS Office 2000

Ez a nem vizsgaköteles tanfolyam a MS Office 2000 alkalmazási programcsomag alapelveit és használatának alapjait ismerteti. Nem része olyan, mint a FrontPage, ami külön tanfolyam.

MCSE Windows 2000 Update

Ez a kurzus a korábbi MS-mérnökök továbbképzését oldja meg, az újabb változatok üzemeltetéséhez szükséges különbözeti vizsgákat is beleértve. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy 2001. december 31-én az összes MS NT4-es mérnöki vizsga érvénytelenné vált!

MCDBA

Az MCDBA, MS Certified Database Administrator, az MS SQL Server adatbázis-adminisztrátori képesítést nyújtó tanfolyam, ami 4 vizsga átugrását igényli.

MCP VB

Az MCP VB, a MS Certified Personell for Visual Basic, Visual Basic programfejlesztői tanfolyam, amely 2 vizsgát takar.

MCP SQL Server 7

Ez a kurzus QSL Server programozói és üzemeltetői ismereteket nyújt a legfelső fokon, és a háttérben 2 vizsgát takar.

MCP Frontpage 98

A FrontPage tanfolyam nem része az Office tanfolyamnak, jóllehet a FrontPage az Office csomag része. A hitelesítés egy vizsgával történik.

MCSD

Az MCSD, a MS Certified Solution Developer kurzus a MS alkalmazásfejlesztés csínját-bínját oktatja, és a képesítést 4 vizsgával kell igazolni.

Novell CNE

Egy CNE, Novell Certified Engineer hivatalos Novell mérnöki vizsgaköteles tanfolyam szerepel a katalógusban. Ez mutatja a Novell mára kicsit megtépázott nimbuszát, főként Amerikában, nem úgy, mint nálunk és a környékünkön, ahol még mindig virágzik a Novell-kultúra. Az egyetlen kurzus azonban 6 vizsgát takar! Még van hazai Novell-tanfolyami oktatás is, több helyen, nem beszélve a reguláris alapképzésről.

Oracle 8i-képzés

A 9. változathoz még nincsenek ugyan Oracle-minősítésű kurzusok, de a 8. változat információi is nyilván hasznosak. Az OCP, az Oracle Certified Personel szint elérését 5 vizsga sikeres letétele teszi lehetővé. Megemlíthető, hogy az Oracle Hungary magyar iroda mellett hazai Oracle-tanfolyami bázis is van, tehát Budapesten is tanulhatunk, és az Oracle közvetlen CBT tananyagait is használhatjuk.

Programozás

Programozási alapok

Az Introduction to Programming tananyag a strukturált programtervezés és fejlesztés alapjaiba vezet be.

C/C++

Ez a kurzus a hordozható és a tárgytechnológiás programfejlesztés alapos megismerését teszi lehetővé.

Java 2

A Java 2 Programming tananyag a platformfüggetlen és biztonságos webprogramozás csínját-bínját ismerteti, teljes mélységben.

Speciális kurzusok

CIW - webkészítő és -karbantartó

A CIW, Certified Internet Webmaster kurzus a webfejlesztői és üzemeltetői munka minden területét lefedő, három fokozatot takaró tanfolyam- és vizsgakonstrukció. A három témakör: CIW Associate (munkatárs - 1 vizsga), CIW Administrator (webmester - +3 vizsga), Master CIW designer (webtervező - +2 vizsga).

Projektirányítás

A PMP, Project Management Professional kurzus révén juthatunk projekttervezői hivatalos minősítéshez. Alapja a MS Project 98 változat. Megjegyezzük, hogy a MS Project végre magyar változatban is megjelent.

Szerviztémák

Hibakeresés

A The Troubleshooter című, igen alapos tanfolyamhoz adott diagnosztikai eszköz-és szoftverkészlet segítségével széles körű teszteken alapuló professzionális szervizmunkák elvégzésére is alkalmas ismereteket szerezhetünk.

PC-szerviz

Az Introducton to PC repair kurzus segítségével PC-szerviz szakemberré válhatunk. A szoftverhátteret még csak az MS-DOS, a Windows 3.x és a Windows 9x szintjén ismerteti.

The Discovery Card

Hardver-ütközéselemző és -beállító eszköz kezelését ismertető tanfolyam.

POSTPlus - a megoldáskártya

A tanfolyamhoz adott kártya 16 különféle hibaesetet fölismer a POST BIOS-indítási folyamat alatt. Ez egy átlag szervizesből is géniuszt tud faragni az ismertető szerint.

A hab a tortán

Ha egy MCSE-tanfolyamot elvégzünk, akkor egy álló évre az összes többi tanfolyam demóváltozatának a használatára is jogot szerzünk, nem csak egy kiválasztott tanfolyaméra, ami az egyszerű regisztráció esetén lehetséges (bár, ugye, lehet még néhány e-mail címünk a probléma áthidalására - bocs, de ez jogsértés volna!).

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50