Távmunka?

Tényleg?

F. Fülöp Hajnalka F. Fülöp Hajnalka, 2002. augusztus 29. 11:53
Ahogyan fegyvernek látszó tárggyal is lehet pénzhez jutni, úgy - állítólag - távmunkának álcázott hálózatépítéssel is. A távmunkával kapcsolatos, szép számmal létező és dinamikusan szaporodó hirdetésekben, weboldalakon egyre több olyan ajánlatot olvashatunk, amely nem más, mint multi-level marketing, vagyis többszintű hálózatépítésen alapuló értékesítés.
Érdemes odafigyelni a hirdetések, munkaajánlatok szövegére, hisz könnyen a profi megfogalmazások csapdájába eshetünk! Ilyenek a "hihetetlen lehetőség", az "internetes kereskedelemmel foglalkozó cég", a "valósítsd meg álmaid", illetve a "nekünk is sikerült pár hónap, év alatt eljutnunk célunkig, neked is sikerülni fog" típusú megfogalmazások.

Itt nem másról van szó, mint hogy (jó pénzért) be kell lépnünk egy zárt, ajánlási alapon működő internetes kereskedelmi hálózatba, ahonnan - esetenként kedvezményesen - magunknak és ügyfeleinknek termékeket (akár szellemi termékeket!) kell rendelni, majd másokat is erre biztatni. A fizetés a saját forgalmunk és az általunk beszervezett ügynökök forgalma utáni jutalékból áll össze, ami természetesen annál magasabb, minél több ember áll a piramisban alattunk.

A hálózatépítők profi érvrendszert dolgoztak ki: a velük való együttműködés során napi pár óra rugalmas munkavégzéssel korlátlan jövedelem érhető el, nem kell kilépni korábbi munkahelyünkről, másodállásban, vállalkozásban is végezhető, csak egy internetes gépre, sok e-mailező ismerősre, illetve akár telefonon is megkörnyékezhető potenciális partnerre van szükség. No meg a kitartó meggyőzésre, újabb és újabb emberek felkutatására, ami - ha kiszámoljuk hatványokkal, hogy hányadik szinten jutunk el akkor is a magyar internetezők összlétszámához, ha mindenki csak két új embert szervez be (tizedik lépcső) - az újonnan beszervezetteknek egyre nehezebb.

Ha hálózatépítéssel nem, akkor hogyan lehet pénzt keresni - távmunkában?

Erre számos lehetőség akad, de még most is a képzettség, a felkészültség számít! Összeállításunkban megszólalnak a távmunkában érintettek: a munkaadók, a munkavállalók, illetve a segítő szervezetek, hivatalok munkatársai. Alig egy éve üzemel, de máris jelentős szerepe van a témában a www.tavmunkapiac.hu, illetve a www.tavmunka.lap.hu weboldal üzemeltetőjének, az In-Forrás XXI. Kht.-nek. Mint azt Csillag Péter, a Távmunka Főirány csoportvezetője kérdésemre elmondta, ők is úgy gondolják, hogy a távmunka nem valamiféle foglalkozás, hanem egy munkaszervezési módszer, aminek keretében bizonyos szellemi, illetve alkotó tevékenységek végezhetők. A fordításon, újságíráson kívül ide tartozhat a könyvelés, a grafikusi munka, a táblázatszerkesztés vagy akár a gépírás, az adatrögzítés is. A korszerű távmunkafogalom elismeri a szoftverfejlesztő, a webprogramozó, a honlapkarbantartó szakemberek munkakörét is. A szemléletváltás érdekében a kht. idén tavasszal stratégiai partnerkapcsolatot kezdett kialakítani nagy nemzetközi cégekkel: a Compaq Magyaroszág Kft.-vel, a Hewlett-Packard Magyarország Kft.-vel, az IBM Corporation Magyarországi Kft.-vel, a Siemens Rt.-vel és a Sun Microsystems Kft.-vel. A távmunkakultúra fejlesztését szolgáló hálózathoz nemrégiben csatlakozott négy magyar IT-cég képviselője, akik szintén rendelkeznek már távmunkaadási tapasztalatokkal. Az internettechnológia-iparban működő vállalatok - az Econet.hu Rt., a Geometria Kft., a KFKI és a Kürt Rt. - dolgozói között nem egy sikeres távmunkást találunk.

Andrea befektetési tanácsadóként dolgozik egy internetes részvénytársaságnál Budapesten. Munkáját, szaktudását, személyes kapcsolatait nagyon nehezen tudná cége nélkülözni. "Amikor a kisbabámat vártam, felajánlották, hogy nem muszáj bejárnom, kaptam egy gépet otthonra, a költségeket is átvállalta a munkaadóm. Most úgy néz ki, hogy hetente egyszer bemegyek az irodába, a többi munkámat otthon végzem: kapcsolatot tartok a befektetőkkel, figyelem a részvényeket, és így tovább. Ezáltal tudok foglalkozni a gyerekemmel, és elláthatom a benti feladataimat is."

Az e-mailben Andreától kapott képen egy elégedett anya és babája mosolyog a fényképezőgép lencséjébe. A fókuszban mégis mást kell keresnünk.

A mindennapi gyakorlat azt mutatja, hogy a munkaadók legtöbbször saját munkatársaik közül választják ki távmunkában foglalkoztatandó kollégájukat. "A kiválasztásnál figyelembe kell venni a munkavállaló szakterületét, szerepét a vállalat rendszerén belül, valamint egyéni képességeit és személyiségét. Fontos, hogy a távmunkavállaló megbízhatóan és előszeretettel használja a korszerű kommunikációs technikákat, jól kezelje a számítógépet, önállóan tudja használni a munkájához szükséges alkalmazásokat" - összegzi e-mailben küldött szakvéleményét Mátrainé Bartus Éva, a Fővárosi Munkaügyi Központ szolgáltatási igazgatóhelyettese.

A lényeg tehát a képzettség, a gyakorlat és a személyiség. Az iskolázottság és az önmenedzselés képességén kívül fontos még a vállalat motiváltsága is.

A cégek igényei azonban alapvetően mások a távmunkával kapcsolatban, mint a munkavállalóké. Kiemelten fontos a biztonság, úgy az eszközök, mint a dolgozó szempontjából. Megbízható, védett rendszeren keresztül, korrekt szerződés keretében foglalkoztatnának fegyelmezett, jó referenciákkal bíró távmunkásokat, de ez egyelőre még nehezen jön össze. Mint azt Kürti Sándor, az adatmentéssel, winchesterekkel és biztonságos hálózatokkal foglalkozó, világszerte elismert Kürt Rt. vezetője egy sajtóbeszélgetésen elmondta: "Nagyon örülnénk egy biztonságos adattovábbító hálózat kiépítésének, már csak azért is, mert most átadott új irodaházunkban 8 millió forintba került egy új munkahely kialakítása. Mondjuk ebben benne van a saját őrzött parkoló, a nagy sebességű internetkapcsolat a legkorszerűbb gépeken, az uszoda stb., de hát nekünk muszáj megőriznünk magasan képzett munkatársainkat."

Nem elég tehát a képzettség és az otthoni technikai háttér, a személyes fellépés, az önmenedzselés képessége is elengedhetetlenül fontos! És ez az, ami nagyon nehezen fejleszthető, igen nagy elszántság és akaraterő kell hozzá! Ráadásul nem elég a hagyományos álláskereső technikák ismerete. A celratoro.hu vagy a karrier.hu weboldalak komoly segítséget nyújthatnak e téren is.

Hajnal János főszerkesztő szerint kihagyhatatlan lehetőség a személyiség felcsillantása, a munkavállalás szempontjából őszinte és fontos információk közlése a személyes internetes holnapon.

De hogyan oldják meg az adózási, társadalombiztosítási kérdéseket?

Csillag Péter így válaszol: "Tervbe vettük már, hogy a munka törvénykönyvében a távmunkásokat érintő paragrafusokat megváltoztatjuk, de egyelőre akadályokba ütköztünk. Addig marad az a lehetőség, hogy az önálló jogi személyiségű, számlaképes vállalkozók vállalhatnak távmunkát, ennek jogszabályi háttere rendezett. A többiek eseti megbízással, lényegesen több adóterhet vállalva dolgozhatnak. A betegszabadság, a költségtérítés és az adatbiztonság kérdése mindig az adott megbízástól függ, a feleknek a részletekről egyénileg kell megállapodniuk."

Végezetül tehát: a távmunka létezik, megoldható. Az esetleg még mindig kételkedő olvasót azonban biztosan meggyőzi, ha megtudja: a kezében tartott lap is - természetesen - távmunkában készült. A magazin alapítója, Vértes János "távolról", vagyis e-mailben ezt írta: "Hat éve, amikor elindult az Internet Kalauz, társszerkesztőnk és ötletadónk Argentínában élt, s onnan küldte ötleteit, cikkeit. Művészeti szerkesztőnk Norvégiába nősült, s onnan konzultál tördelőszerkesztőnkkel.

A Prím Online egyik alapítója, stratégiai igazgatónk Ausztráliába ment tanulni több mint egy éve, de mindennap velünk van. Mindez azért nem tűnik fel, mert újságíróink zöme a Klauzál térről vagy Pesterzsébetről sem jár be, hanem e-mailben küldi cikkeit, amit az otthon dolgozó két online szerkesztő webes felületen keresztül pakol fel a Prím Online-ra... Ezen a héten szülőként Mezőkövesden kellett asszisztálnom egy iskolai kiránduláshoz, de mindennap online konzultáltam kollegáimmal, s mindez azért nem jelentett különleges szituációt, mert ha bent vagyok a kiadó székházában, a padlásszinten, a fejlesztők meg lent dolgoznak a szuterénszinten, akkor is e-mailben társalgunk. Úgyhogy én nem tudom, mi az a távmunka :-)." M

A távmunkával kapcsolatos további - korrekt - weboldalak:

www.tavmunkainfo.hu (Wesselényi Andrea)

www.tavmunka.hu (Távmunka Kht.)

www.otthonimunka.hu (Info Trend Kft.)

www.velunkkeressen.hu

www.i-work.hu

Kulcsszavak: +legfontosabb távmunka

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50