PDA mint teljes értékű videotelefon

Kollár Csaba, 2002. augusztus 26. 20:35
A France Telecom fejlesztőmérnökei egy olyan, eddig még soha nem látott szoftveres alkalmazást dolgoztak ki, amelyik egy miniatűr kamerával közösen a PDA-kat teljes értékű videotelefonná alakítja.
Ez az első eset - olvasható a vállalat közleményében -, hogy nagyon egyszerű eszközökkel valósítottuk meg két ember között a közvetlen kapcsolatot minden vezeték mellőzésével. Ez a kapcsolat nem csak hangot jelent, hanem elég jó minőségű mozgóképet is. A beszélgetést megelőzően olyan személyes adatokat küld el a rendszer, mint a névjegykártyánk, multimédiás bemutatkozásunk vagy logónk, ami alapján a hívott fél be tudja azonosítani a hívót, mielőtt válaszolna neki. Arra is lehetőség van, hogy tudtára adjuk a hívónak, mikor vagyunk a PDA-kamera környékén.

Az új France Telecom-alkalmazás, melyet "eConf" néven ismerhetünk, kompatibilis az összes kommunikációs szabvánnyal. Az alkalmazás jelenleg a WiFi (802.11b) vezeték nélküli hálózati előírás szerint működik.

Az eConf alkalmazási területe igen tág határok között mozoghat:

Az ingatlanügynök azonnal meg tudja mutatni kollégájának a meglátogatott ingatlant.

Az orvosok, miközben a baleset helyszínére sietnek, már a kép alapján tanácsot tudnak adni a szükséges teendőket illetően.

A kiszálló szerelők a bonyolultabb hibák esetén tanácsot tudnak kérni a központban levő kollégáiktól.

Az újságírók az eseményről élőképeket tudnak küldeni, így színesítve a tudósítást.

Patrick Boissonade, a France Telecom R&D igazgatója szerint az eConf próbaüzeme októberben elkezdődhet, és 2003-ban a szoftver, illetve az e szoftvert használó mobil videokommunikációs eszközök már a boltokban lesznek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05