Informatika a felsőoktatásban - Magyar Bálint: Nagyobb sebességre kapcsolva

MTI Sajtóadatbank, 2002. augusztus 29. 06:59
Az új kormányzat nagyobb sebességre kapcsolva, elkötelezetten néz szembe az információs társadalom kihívásaival - jelentette ki Magyar Bálint oktatási miniszter szerdán Debrecenben, az Informatika a felsőoktatásban című konferencia megnyitóján.
A Debreceni Egyetemen szerdán kezdődött, háromnapos rendezvényen csaknem ötszázan vesznek részt.

Magyar Bálint beszédében hangsúlyozta: a minisztérium az informatikai miniszteri biztosi poszt létrehozásával deklarálta, hogy a köz- és a felsőoktatásban átfogóan és kiemelten kívánja kezelni az informatikai fejlesztéseket.

Emlékeztetett: az 1996-ban meghirdetett, időközben megtorpant Sulinet program intenzív folytatásával a cél az, hogy két éven belül valamennyi iskola csatlakozhasson a világhálóra.

Terve a tárcának az is, hogy az iskoláskorú gyermekeket nevelő családok számára elérhető, kedvezményes számítógép-vásárlási programokat hirdessen meg. Szeretnék megvalósítani azt is, hogy iskolánként tíz-tizenöt tanulóra jusson legalább egy számítógép.

- Az intenzív digitális tankönyvprogram elindítása, a multimédiás oktatótermek létrehozása, az intelligens diákkártya bevezetésének terve szintén azt jelzi, hogy az oktatási tárca elkötelezetten akarja képviselni az informatika fejlesztését, különben behozhatatlan hátrányaink lehetnek - hangsúlyozta Magyar Bálint.

A konferencia szerdai plenáris ülésén Bakonyi Péter, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium helyettes államtitkára, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság elnöke átadta a társaság által alapított díjakat.

Az idei Neumann-díjat Boda Miklós, az Ericsson Magyarország Kft. vezérigazgató-helyettese és Kozma László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense kapta meg.

A társaság a számítástechnika alkalmazása és az oktatás terén jelentős eredményt elért szakemberek munkáját Kalmár-díjjal és Tarján-emlékéremmel ismerte el.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50