Európai DataGrid konferencia Piliscsabán

Kovács Attila, 2002. szeptember 4. 17:12
Szeptember első hetében a piliscsabai Pázmány Péter Katolikus Egyetemen az MTA SZTAKI szervezésében tartják az ötödik EU DataGrid munkakonferenciát, amelyen kb. húsz országból több mint kilencven szakember és kutató, fejlesztő vesz részt. A konferencia szeptember 4-i sajtótájékoztatóján bemutatták a legnagyobb európai és magyar grid projektek eredményeit, melyek segítségével egyszerű PC-k összekapcsolásával is szuperszámítógép-teljesítmény érhető el.
Fabrizio Gagliardi az európai DataGrid projekt vezetője és Kacsuk Péter (SZTAKI), a magyar szuperszámítógép grid projekt vezetője adtak tájékoztatást az eddigi eredményekről, a jövőről és a várható társadalmi hatásokról. Emellett Andreas Kerstan, az IBM és Fischer Erik, a Sun Microsystems képviselője ismertette cégének a grid ipari és üzleti felhasználásával kapcsolatos terveit. A SZTAKI az Országos Meteorológiai Szolgálattal közösen bemutatta az első magyar grid rendszert, amely képes előrejelzést adni, hogy egy órán belül Magyarország bármely pontján milyen lesz az időjárás.

Mint ismeretes, a grid számítógép-fürtözési technológia a számítógépek, illetve szerverek összekapcsolásával, rajtuk a feladatok megosztásával ér el a szuperszámítógépeket meghaladó számítási kapacitást. A grid alapja - az internethez hasonlóan - az a közös protokoll, melynek segítségével az akár egymástól távol lévő berendezések kommunikálnak, és az a metódus, amely révén elosztják a munkát. A számításigényes biológiai, csillagászati, részecskefizikai kutatások mellett a közeljövőben várható a grid technológia felbukkanása a gazdasági életben is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05