Pro Cultura Hungarica kitüntetés a Pannon GSM leköszönő vezérigazgatójának

Kollár Csaba, 2002. szeptember 5. 20:01
Görgey Gábor kulturális miniszter Pro Cultura Hungarica kitüntetést adományozott Björn Johan Flakstadnak, a Pannon GSM leköszönő vezérigazgatójának 2002. szeptember 4-én. Az emlékplakettel jutalmazott elismerésben a díjazott a magyar képzőművészet nemzetközi megismertetéséért és a hazai múzeumügy folyamatos támogatásáért részesül, a Magyar Nemzeti Galéria vezetőjének javaslatára.
A Magyar Nemzeti Galéria vezetője azért javasolta az emlékplakett odaítélését, mert a díjazott folyamatosan támogatta a magyar képzőművészetet, sokat tett annak nemzetközi megismertetéséért. Nem csak kiállítások szervezésével, de képek vásárlásával és restaurálások támogatásával is segítette a múzeumot.

Az elmúlt 18 év során számos zeneművész, író, egyetemi oktató vagy nagykövet részesült ezen rangos kitüntetésben, köztük olyan nagyságok, mint Lorin Maazel karmester, Sir George Solti özvegye, Lady Solti, vagy Yehudi Menuhin.

A mobilszolgáltató cég 1995 óta folyamatosan támogatja a Nemzeti Galériát a nemzeti kincs részét képező műtárgyak beszerzésében, a műalkotások és épületek állagának megóvásában, valamint művészeti kiadványok megjelentetésében. A cég támogatása tette lehetővé a Magyar Nemzeti Galéria számos nemzetközi hírű képének restaurálását, valamint műtárgyak vásárlását.

Bereczky Loránd, a Nemzeti Galéria főigazgatója szerint az évek során különleges kapcsolat alakult ki a két fél között. "Bár teljesen eltérő szakterületen dolgunk, a galéria és a Pannon GSM működését egyaránt a minőség és az értékek feltétlen tisztelete határozza meg, és ez az a kapocs, amelyre kapcsolatunk immár nyolcadik éve épül."

A Pannon GSM jóvoltából vásárolta meg a Nemzeti Galéria a korábbi években Rudnay Gyula IV. Károly koronázását ábrázoló, több tízmillió forint értékű történelmi olajfestményét, Derkovits Gyula: Mi ketten és Szőnyi István: Esernyők című képeit, illetve a Barka községből származó Szent Katalin-szobrot. A mobilszolgáltató cégnek köszönhető az 1998-as Rippl-Rónai-kiállítás megrendezése és annak katalógusa, a Pannonia Regia középkori kiállítás és a nagybányai mesterek művészetét bemutató tárlat, valamint az Aranyérmek, ezüstérmek - múlt századi műpártolók, mecénások című kiállítás is.

2001-ben a Historicum című kiállítás keretében közel száz magyar műemléket, művészeti alkotást, történelmi helyszínt bemutató fotográfiát (Borsos Mihály felvételei) láthatott a nagyközönség a Magyar Nemzeti Galériában a Pannon GSM jóvoltából. 1997-ben két jelentős időszaki kiállítás, A Barokk művészet Kolumbiában, Szenvedély és Pompa című kiállítást rendezték meg a cég támogatásával. A kiállítás Párizsból érkezett Budapestre, bemutatva a keresztény gyarmatosítók által létrehozott páratlan szépségű, főként arany-, ill. aranyozott kincseket: szobrokat, használati tárgyakat. Az Adományok a Magyar Nemzeti Galériának című kiállítás a galéria alapításától napjainkig mutatja be a múzeumot támogató magánemberek, műgyűjtők, intézmények adományait.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05