Informatikai infrastruktúra önkormányzatoknak

, 2002. szeptember 10. 04:51
Több mint kétezer önkormányzat teheti meg első (esetleg második) lépését az önkormányzati informatika irányába annak a két és fél milliárd forintnak köszönhetően, amelyet az IS17-es informatikai pályázat keretében elnyert.
A támogatás igénybevételére szeptember 9. és október 9. között nyílik lehetőség, az önkormányzatoknak egy hónap alatt kell meghozni döntéseiket, s ehhez bizony nem kevés információra van szükség, hiszen a támogatás igénybevételének is szigorú koreográfiája van.

Az Albacomp - missziónak tekintve az önkormányzatok infrastruktúrájának fejlesztését - a Prím Médiával együttműködve egy microsite-ot hozott létre, amely szeptember 9-étől teljes körű felvilágosítást nyújt az IS17 témájában. Bár az IS17 domainnév feltehetőleg csak 12-14-én állítható üzembe (a kéthetes várólista akkor szűnik meg, így a www.is17.hu csak akkortól él), addig is a www.albacomp.hu/is17 és a prim.hu/is17 oldalon megtekinthető a pályázattal kapcsolatos összes tudnivaló, beleértve a győztesek listájától a megrendelőformula kitöltési útmutatójáig mindent.

A pályázat keretében államilag támogatott infrastruktúra beszerzési lehetőségein túlmenően a két cég arra vonatkozóan is ajánlatot tesz az önkormányzatoknak, hogy mi az, amivel mindjárt hadba is állíthatják ezeket az eszközöket. Bizonyos termékekhez az Albacomp, illetve a Prím által kiírt pályázat révén ingyen juthatnak hozzá az önkormányzatok.

Iktatáis programcsomag ingyen

Azoknak az önkormányzatoknak, amelyek a szoftverkövetés, a karbantartás havi szinten minimális költségeit vállalják, az Albacomp ingyen szállítja az Iktatás programrendszert. Ez a szoftver kifejezetten az önkormányzatoknak készült, ma is működő változatát Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala például már 1998 januárjától "üzemszerűen" használja. Segítségével ez ideig sok százezer ügyiratot iktattak és kezeltek, csakúgy, mint a szombathelyi önkormányzatnál, ahol dr. Kaczmarski János jegyző és Keringer Zsolt informatikai irodavezető egyaránt megerősítette, hogy nélküle ma már el sem tudják képzelni a város ügyeinek intézését.

"Az Iktatás remekül és gördülékenyen működik, fennakadás soha nem volt vele kapcsolatban, holott ma már több mint negyedmillió irat futott át rajta. A program év közben is bármikor előállítja a központilag megszabott tartalmú és formátumú statisztikákat. Lehetőséget ad továbbá az egyes csoportok, ügyintézők teljesítményének meghatározott szempontok (ügymennyiség, ügyviteli hatékonyság stb.) szerinti mérésére, ellenőrzésére is, így a határidők betartásától az eredményesen lezárt ügyek számáig, jellegéig minden lényeges tényezőről kimutatás készíthető."

Honlap- és portálépítés ingyen

Azoknak az önkormányzatoknak, amelyek saját honlapot, helyi internetes portált építenek ki, a portál-építőelemekkel nevet szerzett Prím Média nyújt segítséget. A Prím olyan megoldást kínál az önkormányzatoknak, amelyhez nem kell drága indulóberuházás, nem kell webszervert vásárolni, honlapot és portálszolgáltatásokat fejleszteni, mégis sokoldalú weboldal segíti a település belső és külső kommunikációját. A tartalom frissítése, az aktualizálás webes felületen keresztül történik, amihez elegendő egy internetre kötött számítógép (ezt biztosítja az önkormányzatoknak az IS17), a többit (üzemeltetés, sávszélesség, műszaki háttér) elvégzi a Prím.

Az ingyenes levelezőrendszertől az online hirdetési lehetőségek kihasználását biztosító reklámkiszolgálóig mindent tartalmazó, a Prím Média által üzemeltetett weboldal beruházási költsége és első háromhavi működtetése ingyenes, s utána is csupán havi néhány tízezer forint az üzemeltetési díj, vagyis meg sem közelíti a hivatal egyetlen alkalmazottjának havi bérköltségét, miközben több munkatársat pótol.

Az Albacomp és a Prím bízik abban, hogy a felajánlott többletszolgáltatások segítenek kihasználni az IS17-ben rejlő lehetőségeket, és az önkormányzatok nemcsak megteremtik, de optimálisan "termőre is fordítják" a most elnyert informatikai infrastruktúrát.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09