Kenyértörés a Pannon GSM és a Vodafone között

Jelentősen csökkenhet a Vodafone lefedettsége

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. szeptember 9. 15:12
Szűk körű sajtótájékoztatón jelentette be ma délután a Pannon GSM vezérigazgató helyettese, Drozdy Győző, hogy - a szerződésben megállapított 90 napos határidővel - felmondják a Vodafone-nal megkötött országon belüli roaming-szerződésüket. A felmondás egyben azt jelenti, hogy a Vodafone országos lefedettsége, elérhetősége december 5-étől jelentősen csökkenhet.
A vezérigazgató helyettes elmondta, hogy a Vodafone piacra lépésekor a nemzeti roaming a piaci verseny erősítését szolgálta, míg most már, miközben a mobiltelefonos penetráció 11 %-ról 60 %-ra nőtt és eltelt 3 év, a szerződés további fenntartása rontaná a versenyhelyzetet. A Vodafone-t jelenleg semmi nem kényszeríti hálózatának bővítésére, így az előfizetők nem egymással versengő infrastruktúrákkal találkoznak, hanem ugyanazt kapják más csomagolásban.

Drozdy nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a felmondási időn belül új feltételekkel megállapodnak a Vodafone-al, amennyiben ezek erősítik a versenyhelyzetet. Ezeknek a feltételeknek azonban már kereskedelmi és nem a kezdetben alkalmazott koncessziós elveken kell nyugodniuk. Amennyiben ez az új szerződés nem lép életbe, dec. 5-ével jelentősen csökken a Vodafone lefedettsége, hiszen az elmúlt időszakban Budapest kivételével szinte mindenütt az országban éltek a nemzeti roaming lehetőségével - érvelt a Pannon GSM vezérigazgató helyettese.

A GSM szabvány a roaming-ra vonatkozóan nemzetközi szinten szigorú előírásokat tartalmaz, de országon belül nemigen támogatja azt, mivel alapvetően a szabályozás a párhuzamos infrastruktúrák megteremtéséből indult ki. Országon belüli roaming csak ott van, ahol maga az ország akkora, hogy az több területi egységet képez (Oroszország, Egyesült Államok, India), illetve ott, ahol a késői piacra lépést állami kérésre megfelelő egyezségek keretében támogatják a piac régi szereplői.

Magyarországon a Vodafone piacra lépésekor - a minisztérium és a régi szolgáltatók közt - egy ilyen egyezség jött létre: a régi GSM szolgáltatók annak fejében kapták meg az 1800-as koncessziót, hogy támogatják nemzeti roaminggal az újonnan piacra lépőt. Ennek a megállapodásnak 2004. júniusáig kellett volna tartania, ám az a kitétel, hogy "amennyiben a felek ettől eltérően meg nem egyeznek" mindjárt az elején módosította a helyzetet: a Vodafone egy aszimmetrikus felmondási határidőt kért, ő 12 hónap után, a Westel és a Pannon 15 hónap után mondhatta fel a megállapodást.

A Vodafone 12 hónap után - élve felmondási jogával - egyszer már le is zárta a szerződést, új követelésekkel állva elő, amelyeket végül a Westel nem, a PGSM elfogadott. Akkor módosult az eredetileg 1999. október 7-i szerződés úgy, hogy a Pannon GSM Budapesten lezárja a roaming lehetőséget, mindenütt másutt az országban biztosítja, és úgy, hogy a szerződést bármelyik fél 90 napos határidővel felmondhatja. Erre került sor az elmúlt pénteken a Pannon GSM részéről, a 90 nap december 5-én jár le.

Németh Attila, a Vodafone kereskedelmi igazgatója, elzárkózott a nyilatkozatkérésünk elől, mint mondta, cége rövidesen sajtóközleményben reagál a történtekre.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50