Az EU jóváhagyta a harmadik generációs költségmegosztást

MTI Sajtóadatbank, 2002. szeptember 11. 07:01
Az Európai bizottság kedden jóváhagyta, hogy a német T-Mobile és a brit mm02 mobilszolgáltató megossza harmadik generációs mobilhálózatát Németországban és Nagy-Britanniában. A döntés még függ ellenérdekelt felek esetleges panaszától.
A brüsszeli bizottság kommentárja szerint a hálózati elemek megosztása jelentős költségmegtakarítást hoz, és a harmadik generációs (UMTS) mobilszolgáltatás gyorsabb megvalósításához vezethet versenyszerű körülmények között, ami előnyös a fogyasztóknak.

A Deutsche Telekom leányvállalata, a T-Mobile és a British Telecomból kiszervezett mm02 az alapállomások, az antennák és más hálózati elemek megosztását tervezi, és ebből 5 milliárd dollárt elérő megtakarítást vár közösen. A megosztásban még tavaly állapodtak meg.

Az Európai Bizottság sokáig habozott a jóváhagyással, mert eredetileg versenyellenesnek, kartellgyanúsnak vélte a megosztást. A harmadik generációs koncessziók két évvel ezelőtti megvásárlása azonban akkora adósságokba verte a távközlési vállalatokat, hogy nem sok esély mutatkozott a szolgáltatás hamaros bevezetésére valamiféle költségcsökkentés nélkül, figyelemmel arra is, hogy a felmérések nem jósoltak túl lelkes piaci fogadtatást sem a drágának ígérkező, újfajta multimédia-szolgáltatásnak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50