Kiss Péter: Októberben indul a távmunkaprogram

Kísérleti projekt, stratégiai terv

MTI Sajtóadatbank, 2002. szeptember 13. 12:53
Október elejétől kísérleti jelleggel távmunkaprogramot hirdet a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal közösen - jelentette be Kiss Péter munkaügyi miniszter csütörtökön Békéscsabán.
Hozzátette: az informatikai minisztérium mintegy 500 millió forinttal járul hozzá a pályázati alaphoz, amiből a program hardverellátását kívánja biztosítani.

A munkaügyi tárca 200 millió forinttal támogatja azokat a munkaadókat, akik ilyen munkahelyeket hoznak létre, és szintén a tárca biztosítja a távmunkában dolgozni kívánók szakképzésének költségét is.

Kiss Péter elmondta: a kísérleti programnak a segítségével várhatóan 1000 személy kapcsolódhat be a távmunkába.

A miniszter várakozásai szerint, ha a pályázati felhívás októberben nyilvánosságra kerül, akkor - ebből következően - még ebben az évben nemcsak az eredmények születnek meg, hanem elkezdődhet a munkahelyek szervezése is.

- A kísérleti távmunkaprojekt mellett a minisztériumban stratégiai terv is készül a távmunka magyarországi elterjesztésére, amelynek része lesz az is, hogyan lehet a telekommunikációs szolgáltatókkal közösen olyan piaci környezetet teremteni, amelyik vonzóbbá teszi a távmunkát - emelte ki a miniszter.

Kiss Péter szerint a szolgáltatóknak is érdekük a díjtarifa csökkentése, hiszen így nagyobb számban élnek a pályázók a távmunka kínálta lehetőségekkel, különösen akkor, ha a kormány is segíti e munkavégzési forma elterjesztését.

A miniszter európai uniós példákra hivatkozva elmondta: ott a munkavállalók 5-10 százaléka már távmunka formájában keresi meg a kenyerét, ami azt jelenti, ha Magyarországon ma ilyen arányú lenne ez a foglalkoztatási forma, akkor mintegy 2-400 ezer polgártársunk jövedelme származhatna a távmunkából.

Kiss Péter békéscsabai sajtótájékoztatóját megelőzően meglátogatta a Békés Megyei Munkaügyi Központ által szervezett Kezdőlépés elnevezésű, a pályakezdő fiatalok elhelyezkedését segítő állásbörzét, ahol a fiatalok több mint ezer álláshely közül válogathattak, és személyesen is tájékozódhattak a munkalehetőségekről. A programon közel 300 munkáltató képviseltette magát.

Kulcsszavak: IHM távmunka +legfontosabb

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50