Sony videorekorder kék lézer technológiával

Megszületett a DVD technológia utódja?

Tóth Kristóf, 2002. szeptember 17. 09:50
A Sony képviselői a napokban, Yokohamában, a Sony Dream World 2002 kiállításon a világon elsőként mutattak be egy olyan következő generációs optikai adattároló berendezést, videorekordert, mely a közelmúltban debütált kék lézer (Blu-ray) technológiára épül, és amely berendezés hamarosan kereskedelmi forgalomban is kapható lesz.
A Sony az elmúlt hetekben-hónapokban több kiállítást és szakmai összejövetelt is felhasznált arra, hogy bemutassa a világnak a DVR-Blue szabvánnyal kompatibilis új generációs optikai adattároló berendezéseinek prototípusait. A Sony tehát az egyik legfontosabb stratégiai partnere a hollandiai székhelyű Royal Philips Electronics-nek, mely cég a Sony-hoz hasonlóan az eddigiekben már számos nemzetközi konferencián tartott előadásokat és bemutatókat a DVR-Blue technológia előnyeit ecsetelendő. A Sony azonban most először mutatott be egy olyan új generációs adattároló berendezést, mely egyrészt a Blu-ray technológiára épül, másrészt pedig állítólag már nagyon közel áll a sorozatgyártáshoz, és a kereskedelmi forgalomban történő megjelenéshez.

A Sony munkatársai a mostani bemutató kapcsán elmondták, hogy a világújdonságnak számító adattároló berendezés a vele kompatibilis egyoldalas, egyrétegű optikai lemezekre 23,3, 25, illetve 27 GB adatot képes rögzíteni, adatátviteli sebessége pedig 36 Mbps, ami egyébként azt jelenti, hogy a Sony újdonsága nem más, mint egy egyszeres sebességű Blu-ray rekorder. A Sony Dream World 2002 szakkiállítás egyik legnagyobb kiállítótermében a látogatók egyébként az újdonság négy példányával találkozhattak, valamint számtalan olyan felirattal és reklámszöveggel, melyek azt tudatták, hogy megszületett a DVD technológia utódja. A Sony Blu-ray technológiára épülő vadonatúj rekorderei természetesen tökéletesen kompatibilisek a DVD-Video, illetve az audio CD szabványokkal, és említésre méltó, hogy némileg nagyobb méretűek a jelenleg forgalomban lévő VHS videorekordereknél, várható kereskedelemi áruk azonban egyelőre még ismeretlen.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05