Charles Simonyi távozik a Microsofttól

Kiss Ádám Zoltán Kiss Ádám Zoltán, 2002. szeptember 17. 20:29
Charles Simonyi, aki abban az időben csatlakozott a Microsofthoz, amikor még csak 40 alkalmazottal dolgoztak, és éveken át segített a vállalat technikai stratégiájának meghatározásában, most távozik a szoftveróriástól. A bejelentést után, melyet hivatalosan csak holnap tesznek közzé, csupán három vezető személyiség marad a Microsoftnál azok közül, akik 1980-as években meghatároztak azt az irányvonalat, mely a mai óriáscég kialakulásához vezetett, Bill Gates, Steven A. Ballmer, és Jeffrey S. Raikes.
Simonyi a három társalapítótól eltérően számítástechnikai diplomát szerzett a Stanford egyetemen, és nem annyira az üzleti, mint inkább a technológiai kérdésekkel foglalkozott. Simonyi egészen 1999-ig vezette a fejlesztéseket, majd szoftverfejlesztési kutatásokba kezdett, melyeket távozása után új vállalakozásában kamatoztathat. Az Intention Software Corporation célja olyan általános szoftvereszközök kifejlesztése, melyek a programozást gyorsabbá, és hatékonyabbá tehetik. A grafikai, ábrázolási, szövegkezelési feladatok kezelése leegyszerűsödne, és a fárasztó gépközeli kódok helyett átláthatóbb, könnyebben javítható rendszereket lehetne létrehozni. Mint a vállalat neve is jelzi, ennek hatásaként sokkal kreatívabb lehetne a programozási munka, és sok olyan ötlet megvalósulhatna, melyek jelenleg felőrlődnek megvalósítás közben. Bár a szoftverrészek újfajta reprezentációjával sokan kísérleteznek, Simonyi a Microsoftnál előnyre tehetett szert, különösen mivel távozásakor magával viheti szellemi tulajdonát, fejlesztéseit nem védi le a Microsoft.

Az 1948 szeptember 10-én Budapesten született Simonyi 17 évesen hagyta el Magyarországot turistavízum segítségével, ám a visszatérés helyett az emigrációt választotta. A Berkley és a Stanford egyetemek elvégzése után a Xerox fejlesztőközpontjában vállalt munkát a 70-es években, 1981-ben csatlakozott a Microsofthoz, és a Microsoft Word, a Microsoft Office, és az Excel kifejlesztésén dolgozott. Mivel az elmúlt években alapkutatásokat végzett, távozása nem befolyásolja közvetlenül az új Microsoft termékek megjelenésének időpontját. Saját cégében várhatóan több magyar programozót is bevonnak a kutatásokba.

Életrajzi interjú Simonyival:

http://shamit.virtualave.net/charles_simonyi.htm

Link Simonyi vállaltához:

http://www.intentionalsoftware.com/

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05