HP Magyarország: 13,5 milliárdos bevétel a harmadik negyedévben

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. szeptember 18. 16:27
A Hewlett-Packard Magyarország 13,5 milliárd forint árbevételt ért el a május elejétől július végéig tartó harmadik (és egyben első közös) pénzügyi negyedévében. A HP Magyarország eredménye minden említésre érdemes területen eléri, helyenként jelentősen meg is haladja a HP világméretű eredményeit.
  • Az ESG (nagyvállalati rendszerek üzletág) harmadik negyedéves eredménye mintegy 3,5 milliárd forint volt, ami némi növekedést jelent az elmúlt év hasonló időszaka összesített bevételi szintjéhez képest. Ez az eredmény különösen azért értékes, mert ugyanebben az időszakban a HP világméretekben két számjegyű csökkenést könyvelt el az ESG üzletágban.

A 3. pénzügyi negyedévben több mint 600 db ProLiant és NetServer talált gazdára hazánkban. Folyatódott az egyes termékcsaládok megújulása: ezúttal a két- (ML530) és négyutas (DL580) kiszolgálók mentek keresztül jelentős technológiai fejlesztéseken. Az új termékek nevéhez máris számos benchmark (TPC-C, Exchange stb.) rekord fűződik.

Megjelent a tárolótechnológia zászlóshajójának számító, moduláris Enterprise Virtual Array háttértárrendszer új mikrokódja (V2), számos optimalizációval és új funkciókkal. Az Enterprise jó rajtot vett hazánkban, elsősorban UNIX-os környezetekben használják, de körvonalazódnak az első NT-s megoldások is.

Augusztus 6-án a HP közös termékbejelentésben a PA-RISC és Alpha processzoros szerverekben jelentett be több újdonságot. Az Alpha termékcsaládban egy új szervert jelentett be, a DS25-öt EV68/1000 MHz-es processzorral, ez a Magyarországon is sikeres ES45 kétprocesszoros változata. A meglevő ES45 ill. GS80/160 szerverekben pedig újabb, nagyobb teljesítményű változatokat jelentett be EV68/1250, ill. EV68/1224 MHz-es processzorokkal.

Az új RP-8700+ PA-RISC CPU-k először a Superdome számítógépben, majd egy hónappal később már minden HP-szerverben elérhetővé váltak. Ezzel az új technológiával augusztusra a HP Superdome szerver két fontos teljesítményszegmensben is világrekordot döntött.

A Q3-ban vált publikussá a Himalaya 10 éves roadmap, amelynek révén hosszú távra előre láthatóak a fejlesztési irányok. Ez alapján CPU-szinten az Itanium-váltás 2004 végén, a Next Generation Itanium-váltás pedig 2005 végén történik meg.

Az elmúlt években leginkább hálózatmenedzsment-alkalmazásairól ismert HP OpenView termékcsaládnál a súlypont áttolódott az átfogó rendszermenedzsment felé. Ebben a negyedévben jelent meg az Operation for UNIX 7.0. (volt VantagePoint és ITOperations) Window platformon futó megfelelője, az Operations for Windows 7.0. mely kis-, közép- és nagyvállalati rendszerek - IT-infrastruktúra, operációs rendszerek, alkalmazások, adatbázisok - teljes körű menedzsmentjét végzi.

  • A HPS (HP szolgáltatások üzletág) hagyományosan kiemelkedő erőssége a magyarországi leányvállalatnak. Ez a bevételi eredményeken is látszik, hiszen 4,4 milliárd forintos harmadik negyedéves eredménye megfelel az egy évvel ezelőtti szintnek, így a HPS a legnagyobb hazai üzletágnak számít.
  • A képalkotási és nyomtatási rendszerek (azaz a nyomtatási hardverek, digitális képalkotási eszközök, és kapcsolódó kellékanyagok) szegmensének 2,8 milliárd forintos árbevétele 8 százalékkal múlta felül az előző év harmadik negyedének eredményét. Az üzletág otthoni felhasználásra szánt nyomtatók értékesítésében elért növekedését, a vállalatok informatikai költségvetésének szűkössége miatt tapasztalható, lanyha üzletihardver-forgalom oltotta ki.

A HP Magyarország a tintasugaras nyomtatók piacán továbbra is tartja 61,3%-kal elsőségét, amely 46,8%-kal több, mint a második helyen álló, őt követő versenytárs piaci részesedése. Az otthoni felhasználásra szánt termékek egészét tekintve az elmúlt év adott időszakához képest összességében is 27%-os növekedést hozott az idei harmadik üzleti negyedév. A HP Photosmart kamerák több mint 200%-os növekedést mutatnak fel, és a többfunkciós tintasugaras eszközök árbevétele is jelentősen emelkedett az előző évhez képest.

A vállalati felhasználásra szánt termékek esetében az elmúlt három hónapban ugyanakkor stagnált a piac. A tavalyi év hasonló időszakához képest a mostani negyedévben elért 19%-os növekedés (unit) némileg kisebb, mint a piac növekedése és a várt eredmények. Mindemellett az új személyi lézer többfunkciós termékek bevezetése olyaninnyira jól sikerült, hogy a tavalyi forgalom több mint kétszeres forgalmát hozta ez a termékcsoport, amely így a teljes lézerforgalom 11,3%-át teszi ki.

A kellékanyagok összevont értékesítési árbevétele a tavalyi év megfelelő időszakához képest szintén növekedést mutat. Ez az eredmény az új tintaplatform, az új festékkazetták és a Premium Plus fotópapír bevezetésének, valamint a Magyarországon lassan 1 éve megkezdett take-back programnak egyaránt köszönhető. A festékkazetta-begyűjtési program mindemellett a cég környezetvédelmi szempontból való pozitív megítélésében is sokat segített.

  • A személyi számítógép rendszerek (PSG) üzletág harmadik negyedéves forgalma mintegy 2,8 milliárd forintot tett ki, ami nagyjából megfelel a tavalyi év összesített eredményének, míg a HP világméretű eladásai e területen csökkentek.

A PSG üzletág termékei a teljes magyar piacon továbbra is meghatározó szerepet játszanak. A hagyományosan erős vállalati felhasználói kör mellett jelentős tartalékok vannak az otthoni PC-k piacán is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09