Madrid: kétéves recesszióval számolnak az ITS tagjai

Kovács Attila, 2002. szeptember 19. 16:19
A kutatókból és tudományos szakemberekből álló ITS (Nemzetközi Távközlési Társaság) szeptember első felében Madridban megrendezett 13. Európai Regionális Konferenciájáról adott szeptember 19-én tájékoztatást a sajtó képviselőinek Frischmann Gábor, a HíF elnöke.
A tudományos konferencia is igazolta, hogy az EU-ban éppúgy jelen vannak a fix és mobilszolgáltatók, az "incumbent" és a többiek közötti viták és ellentétek, mint nálunk. A találkozó egyik fő kérdése volt, hogy a szélessávú távközlést milyen mértékben kell szabályozni. A tanácsadói kör arra az álláspontra helyezkedett, hogy e téren mindenképpen infrasruktúra alapú versenyt kell kialakítani. A nemzetközi összehasonlítások alapján azokban az országokban (Egyesült Királyság, Dánia) minősíthető jónak a szélessávúverseny, ahol a szabályozó hatóságok komoly mérlegelési sorozatra kaptak törvényi felhatalmazást. A HíF, illetve a HDB tevékenységéről a madridi konferencián részt vevő nemzetközi szakemberek véleménye kettős volt: egyrészt irigykednek amiatt, hogy a HDB döntései azonnal végrehajthatók, és erre megvannak a jogi garanciák, másrészt csodálkoznak azon, hogy a HDB döntéstere túlzottan is jogszabályokba zárt.

A madridi konferencia tanulságait így összegezte Frischmann Gábor: az EU-s keretek adottak és egységesek, azonban az Európai Unió országai semmivel sem egységesebbek a távközlés fontos aktuális kérdéseiben, mint korábban. Az adott keretek ellenére mindenkinek meg kell találni a "hazai" megoldást, ami elmélyült elemzéssel is jár. A jogszabályalkotás és a szabályozás célja a működőképes piaci modell.

Kérdésre válaszolva a HíF elnöke hangsúlyozta, a tanácskozás résztvevői ma pesszimistábbak a recesszióból való kilábalást illetően, mint ez év tavaszán: most 12-18 hónap helyett tartós, legalább 2 éves hullámvölggyel számolnak az európai telekommunikációs szektorban.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50