Tihanyi konferencia: cél a digitális állam

MTI Sajtóadatbank, 2002. szeptember 24. 05:57
Az információs technológia a gazdaság versenyképességének és erősítésének döntő eszköze; az államnak támogatnia és bővítenie kell az internetes hozzáférést, vannak eszközei ahhoz is, hogy elérje a távközlés liberalizálását, az internet-szolgáltatások versenyét és az árcsökkentést.
Erről Rogán Antal, az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottságának elnöke beszélt hétfőn Tihanyban, a SAP Hungary Kft. által szervezett háromnapos e-üzleti és információs konferencia megnyitóján. Rámutatott: ez egy tőkeintenzív terület, de nem szabad csak a versenypiacról és a vállalkozások világából beérkező tőkére számítani, ezen a területen az államnak is be kell ruháznia.

Rogán Antal szerint nem a közösségi, hanem az egyéni internetes hozzáférést kellene támogatni és bővíteni, ugyanis Magyarország ezen a téren van a legnagyobb hátrányban. A bizottsági elnöke szerint az állam legnagyobb felelőssége abban van, hogy képes lesz-e maga is digitális állammá válni. Ki kell szemelni azokat a meghatározó szolgáltatásokat - legalább tízet -, amelyekben az államnak minden igénylő számára hozzáférhetővé kell tennie a digitális típusú szolgáltatásokat. Utalt arra is, hogy az Országgyűlésnek az elektronikus aláírásról szóló törvényt mielőbb módosítania - enyhítenie - kell. Rogán Antal szerint elérhető cél, hogy Magyarországon 2006-ra minden háztartásban ott legyen az internetes csatlakozás. - Nem irreális cél az sem, hogy a magyar gazdaságon belül az információs szektor részaránya négy év alatt akár a 15 százalékot is elérje - tette hozzá.

A konferencia több száz résztvevőjét Pongorné Csákvári Marianna, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára a gazdasági kormányzat új beruházás-ösztönző csomagjáról tájékoztatta. Elmondta: a magyar gazdaságban a vállalkozások 99,9 százaléka kis- és középvállalkozás, itt dolgozik a foglalkoztatottak 70 százaléka. A GDP növekedéséhez viszont több mint 60 százalékban a nagyvállalkozások járulnak hozzá, a magyar exportnak is legalább a 80 százalékát ezek a cégek adják.

- Ezek a tények a gazdaság fejlesztésének feladatait is megszabják; ennek két fő pillére a kis- és középvállalkozások erősítése, illetve a nagyberuházások támogatása, fellendítése - jelentette ki. A beruházás-ösztönző támogatásokra minden Magyarországon bejegyzett cég pályázhat - tette hozzá. Nem titkolt cél, hogy Magyarország egy európai regionális szolgáltató központtá tudjon válni - mondta.

Szólt arról is: a jövőben erőteljesebb ösztönzést kívánnak nyújtani a kutatás-fejlesztésnek, a technológiák korszerűsítésének. Támogatják a kutató-fejlesztő bázisokat, s a regionális vállalati központok létesítését. 2003 januárjától bevezetik a fejlesztési adókedvezményt, adómentessé teszik a fejlesztési tartalékképzést, lesz innovációs állami támogatás is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50