Információs Társadalom Stratégia: készül az alapváltozat

MTI Sajtóadatbank, 2002. szeptember 25. 08:02
Még az idén elkészül a kormányzati informatikai intézkedéseket összefogó Információs Társadalom Stratégia alapváltozata, amely az elkövetkező években folyamatosan újabb feladatokkal bővül - mondta Bakonyi Péter, a stratégiát kidolgozó Informatikai és Hírközlési Minisztérium helyettes államtitkára kedden Budapesten.
A World Wide Web Consortium (W3C) magyar irodájának konferenciáján a helyettes államtitkár jelezte: a stratégia jövő évi feladataihoz a tárca már most rendelkezik konkrét forrásigénnyel a költségvetés felé, ám pontos számokat egyelőre nem közölt.

A helyettes államtitkár utalt arra, hogy a stratégia kidolgozásánál számba veszik az előző kormány kezdeményezéseit, s építenek más, összegyűlt tapasztalatokra is.

Bakonyi Péter a stratégiában szereplő feladatok között említette az informatikai infrastruktúra fejlesztését, a szélessávú internetelérés biztosítását, a digitális tartalom fejlesztését, az elektronikus közigazgatás kialakítását, az elektronikus gazdaság fejlődésének elősegítését és az informatikához kötődő kutatás-fejlesztés támogatását.

A helyettes államtitkár jelezte, hogy a feladatok nagy része webes technológiákra, alkalmazásokra alapul majd.

A fogyatékos emberek internetezésének támogatása, az önkormányzatok és az állampolgárok közötti kommunikáció megteremtése, az elektronikus piacterek és az elektronikus közbeszerzés kialakítása, valamint a digitális könyvtárak létrehozása mind a www elnevezésű, népszerű internetes technológiát követeli meg.

Bakonyi Péter felajánlotta a tárca együttműködését az újonnan megalakult W3C magyar irodának, amely a tapasztalatok összegyűjtésével jelentősen hozzájárulhat az információs társadalom fejlődéséhez.

Kovács László, a W3C magyar irodájának vezetője szólt arról, hogy a világon több mint 450 tagot tömörítő szervezet a webes tapasztalatok összegyűjtését és az egységes fejlődést kívánja elősegíteni.

A hardver- és szoftvergyártó óriásokból, bankokból, kormányügynökségekből, egyetemekből és kutatóintézetekből álló, nyolc éve alapított szervezetnek a Magyar Tudományos Akadémia 1995 óta tagja, ám a magyar irodát csak most nyitották meg, Kelet-Közép-Európában elsőként Budapesten.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50