Adókedvezmény-csomag az internetezőknek

IHM-javaslatok az adótörvények módosításához

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. szeptember 25. 17:35
Kovács Kálmán informatikai miniszter és Magyar Bálint oktatási miniszter az Internethajón megtartott előadásaikban olyan adókedvezményeket jelentettek be, amelyek jelentősen ösztönözhetik az otthoni PC- és internethasználatot, a szélessávú internet elterjesztését, a vállalkozások internethasználatát, a felnőttkori átképzést, illetve az esélyegyenlőség megteremtését.
Az IHM által kezdeményezett jogszabályi változások közül talán a legjelentősebb, hogy a kormányzati internetszolgáltatást a közbeszerzés hatálya alá vonja. Az IHM javaslatára a közigazgatásban ezentúl az internet ugyanolyan mindennapos eszközzé válik, mint az irodaszerek vagy a gépkocsik.

A törvénymódosítás eredményeképpen a kormányzati és önkormányzati internethasználat ösztönzésével a beszerzések összehangoltabban, költségtakarékos módon és átláthatóan zajlanak.

A központosított beszerzési körbe alapesetenként 1000 intézmény tarozik, de csatlakozhatnak önkormányzatok és intézményeik is. Az érintett intézmények száma így meghaladhatja a tízezret is, és gördülékenyebbé válik a köztisztviselők, pedagógusok, bírák, ügyészek pályázaton nyert internetelérésének biztosítása is.

A személyi számítógépek elterjedését segíti a gyorsított (kétéves) amortizáció bevezetése, valamint az is, hogy a dolgozóknak otthoni használatra átadott munkahelyi PC-, illetve internethasználati lehetőség a jövőben nem tartozik azok közé a személyi juttatások közé, ami után szja-t kell fizetni. Ráadásul két év elteltével a munkáltató ingyenesen átadhatja a PC-t dolgozójának.

A szélessávú hálózatok fejlesztői 50 százalékos adókedvezményben részesülnek, és ugyancsak adómegtakarítást eredményezhet a vállalkozásoknál az internethasználat költségelszámolásának kiterjesztése, amely a díj 30%-át, illetve maximálisan évente 60 ezer forintot jelent. Kovács Kálmán külön is szólt az esélyegyenlőség megteremtésének szükségességéről, hiszen az internetes penetráció az ország különböző területein erősen eltérő, az alacsony penetrációt egyre világosabb színnel jelölő térképre túlzottan nagy kiterjedésű "fehér foltok" kerültek fel.

Az Oktatási Minisztérium kezdeményezésének eredményeként került be az adókedvezmény-csomagba a felnőttképzésben, valamint az oktatásban részt vevőket támogató javaslat, melynek értelmében az összevont adóalap adóját csökkentheti a számítógép vásárlására, bérletére, lízingelésére, valamint az internet-hozzáférésre és használatra fordított összeggel, legfeljebb azonban évi 60 ezer forintig a pedagógus, az oktató, a hallgató és az is, akinek a gyermeke nappali rendszerű iskolai oktatásban vesz részt.

Az Oktatási Minisztérium másik javaslata szerint a végzős középiskolások ECDL informatikai jogosítványának vizsgadíját az állam magára vállalja.

Kovács Kálmán miniszter az előadást a Neumann programmal, illetve az információs társadalom négy e betűs pillérének ismertetésével zárta, amelyek az e-demokrácia, e-világ, e-esély és e-generáció.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09