Nokia 6650: a világ első, WCDMA- és GSM-hálózatokon egyaránt működő készüléke

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. szeptember 26. 21:05
A Nokia bemutatta a világ első, a 3GPP (Harmadik generáció partnerségi projekt) elveinek megfelelő, a GSM 900/1800 frekvencián és a WCDMA (szélessávú kódosztásos többszörös hozzáférés) protokollon egyaránt működő mobiltelefont. A Nokia 6650 WCDMA rádiófelületének egyik előnyét a több, egyidejűleg biztosítható adatkapcsolat jelenti. A felhasználó így telefonálás közben például lefényképezheti, amit lát, majd a látványt megoszthatja beszélgetőpartnerével. A kétféle üzemmódnak köszönhetően a Nokia 6650 a világ első GSM/WCDMA készüléke, mely Európában és Ázsiában, így Japánban is működőképes.

A szolgáltatók élő hálózatain történő tesztelések elvégzéséhez szükséges Nokia 6650 telefonok első szállítása 2002 utolsó negyedévében indul. A Nokia 6650 első kereskedelmi szállítását a WCDMA hálózat beindításának időpontjától és a hálózatok, a szolgáltatások és a készülékek interoperabilitásának szintjétől függően 2003 első félévére tervezik.

A Nokia 6650 telefon a szolgáltatások sokoldalúságát és egy zsebben hordható készülék kényelmét együtt kínálja. Ez a nagy színes kijelzőt, kép- és videofelvétel megörökítésére alkalmas, beépített fényképezőgépet, valamint hang- és többféle adatkapcsolatot és fejlett felhasználói felületet felvonultató innovatív készülék mindenki számára ideális, aki a csúcstechnológiájú szolgáltatásokat a kiváló minőséggel ötvöző mobiltelefonra vágyik.

Az új Nokia 6650 készülék csúcstechnológiát képviselő felépítése a GSM és a WCDMA chipet egyáramkörbe kapcsoló megoldáson alapul, mely hosszú beszélgetési (a WCDMA-n maximum 2 óra 20 percet, a GSM hálózaton maximum 2 óra 40 percet), és készenléti időt (akár 14 napig) biztosít.

A Nokia 6650 az első Nokia készülék, mely a hangfelvétellel egyidejűleg videofelvételt is képes rögzíteni. A VGA fényképezőgép az objektívsapka eltávolításával gyorsan aktiválható. Az állóképeken kívül hanggal ellátott videofelvételek is készíthetők - akár 20 másodpercnyi terjedelemben, 4096 színben. A képek vagy videofilmek a Nokia 6650-en megnézhetők és tárolhatók, vagy multimédiás üzenetként továbbküldhetők egy kompatibilis telefonra vagy egy e-mail címre.

A Nokia 6650-hez készült PC Suite szoftvercsomag segítségével a felhasználók a multimédiás tartalmakat a számítógépen nézhetik vagy szerkeszthetik meg. Még saját filmet is készíthetnek úgy, hogy a különböző videofelvételeket azonos listára gyűjtik, majd a kívánt sorrendbe rendezik, és filmként visszajátsszák. A Nokia 6650 PC programcsomagjával a személyes adatok, például a naptár vagy a névjegytár számítógép és a telefon közötti szinkronizálására is van lehetőség. A PC Suite a Nokia 6650 eladási csomagjának részeként jut majd el a vásárlókhoz.

A Nokia 6650 telefon GPRS által támogatott WAP 1.2.1 böngészőt, az alkalmazások letöltéséhez szükséges MIDP Java 1.0 technológiát, többszólamú csengőhangokat, a mobil tranzakciókhoz mobiltárca-alkalmazást, valamint az USB-n, a Bluetooth-on és az infravörös porton át kiváló adatkapcsolatot biztosít. A telefon által támogatott WCDMA sávszélességnek köszönhetően a laptop-számítógépet használó mobilszakemberek jelentősen nagyobb adatsebességen dolgozhatnak, mint a hagyományos vezetékes modem alkalmazása esetében.

A szintén ma bemutatott, új Bluetooth vezeték nélküli fülhallgatóval a Nokia 6650 felhasználói menet közben is kényelmesen intézhetik telefonhívásaikat és küldhetik üzeneteiket. Az új fülhallgató más, a Bluetooth 1.1 szabványt, illetve a Bluetooth kihangosító- vagy fülhallgatóprofilokat támogató Bluetooth készülékekkel is használható. A telefon súlya 141 g, és 7 MB dinamikus memóriával rendelkezik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50