Olcsóbb telefonálást és internetezést várnak az IHM-től

Lakossági elvárások

MTI Sajtóadatbank, 2002. szeptember 28. 09:02
A magyarországi háztartások több mint 80 százaléka a vezetékes telefontarifák csökkentését, minden második háztartásfő az otthoni internetezés költségeinek mérséklését várja az új Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) tevékenységétől - derül ki a BellResearch által készített felmérésből.
Az IHM ismertségével és társadalmi szerepvállalásával foglalkozó közvélemény-kutatás során az ország 400 háztartásának 18 éves és idősebb vezetőjével készítettek telefonos interjúkat augusztusban. A kutatás eredményei reprezentatívnak tekinthetők a magyarországi háztartásokra régió, településtípus, a háztartásfő életkora és a háztartás mérete alapján. A felmérés szerint a távközlési verseny felélénkítésén keresztül, illetve ártámogatás útján megvalósuló megtakarítás mellett a megkérdezettek közel harmada úgy gondolja, hogy családja informatikai oktatásra szorul, amelyben a minisztérium segítségét várná. A kutatásból kiderült, hogy a háztartások 57 százaléka értesült az IHM létrehozásáról.

A felmérés szerint az új minisztérium szerepvállalását az ország jövőjére nézve a családfők 71 százaléka fontos kérdésnek tartja, és mindössze a háztartások 7 százaléka tekintette elhanyagolhatónak. A vidéken élők 72 százaléka tartja kiemelten fontosnak a minisztérium jövőbeni működését, míg a fővárosban élők 67 százaléka. A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy az elmaradottabb térségek felzárkózásukban fokozott állami szerepvállalásra számítanak.

A kutatás szerint a háztartások fele szeretné elérni, hogy az internetcsatlakozás költségei csökkenjenek vagy teljesen megszűnjenek, ezen belül a már személyi számítógéppel rendelkező háztartások háromnegyede, 77 százaléka várná el, hogy a tárca tegyen még többet az internetes költségek mérséklése érdekében.

A háztartások 32 százaléka fontosnak tartaná, ha a kormányzat segítené őket a térítésmentesen vagy kedvezményesen magvalósuló PC-vásárlásban. Azonban hasonló arányt képviselnek azok, akik az informatikai oktatás területén szeretnének fokozott állami szerepvállalást.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05