ISC: Simonyi új cége számít a magyar szakértelemre

Intentional Software Corporation (ISC)

Guttray László Guttray László, 2002. szeptember 30. 10:50
Ma délelőtt a Magyar Tudományos Akadémián jelentette be dr. Simonyi Károly, a Microsoft egyik alapítója, hogy augusztusban új vállalkozást alapított. A hatékonyabb programozás megvalósítását célzó cég magyar partnerekkel kezdi meg az új felfogású szoftverek fejlesztését, az ELTE és NETvisor Kft. szakembereire már a kezdetekben is számítanak.
Az Intentional Software Corporation (ISC) magyarországi bejelentésén részt vett Nancy Brinker, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Kroó Norbert, az MTA elnöke, Kozma László az ELTE képviseletében valamint Máthé János, a NETvisor ügyvezetője.

Simonyi (aki 21 évig volt a Microsoft korábbi vezető szoftverfejlesztője, a Word és más Microsoft alkalmazások "atyja") a cégalapítással kapcsolatban elmondta, hogy az ISC-t Gregor Kiczales-szel, a University of British Columbia professzorával együtt hozták létre, az új vállalat olyan technológiát fejleszt, amely nagyban növeli a szoftverfejlesztő eszközök hatékonyságát azáltal, hogy már a programírás során rögzíti a programtervezés pontos szándékát. Az ISC már megalapításának napján licensz-szerződést írt alá a Microsofttal, amely szerint a Microsoft elsőséget élvez a cég, illetve fejlesztései megvásárlásánál. Az ISC Magyarországon is együttműködik a helyi programozókkal, ezzel egy izgalmas kezdeményezés indul a szoftverfejlesztési eszközök és technológia területén, amelyhez Magyarország jelentős mértékben hozzájárulhat. Az ELTE és a NETvisor Kft. hamarosan hosszú távú együttműködési szerződést írnak alá az ISC-vel.

Az Intentional Software eszközei szinte minden típusú szoftver fejlesztéséhez értékes segítséget nyújtanak majd. A "szándékorientált szoftver" használata többek között a következő területeken nagyban egyszerűsíti majd a járulékos differenciális termékfejlesztést: többek között: összetett weboldalak megalkotása, hétköznapi fogyasztói elektronikai termékek, köztük mobiltelefonok és nyomtatók felhasználói felületeinek kialakítása, beágyazott rendszerek, autóipari és repülőelektronikai felhasználói felületek, és sok más terület.

Az ISC alapítói:

Charles Simonyi 1981 óta, több mint 20 évig dolgozott a Microsoftnál, ahol vezető szoftverfejlesztőként korszakalkotó projektek fűződnek a nevéhez, köztük a Microsoft Word, Excel és sok más Microsoft alkalmazás megalkotása. Az elmúlt 10 évben a Microsoftnál az "intentional programming" (szándékorientált programozás) kutatásával foglalkozott.

Gregor Kiczales a Xerox Palo Alto Kutató Központjában egy fontos új szoftvertechnológiával, az aspektusorientált programozással kapcsolatos kutatások, és az AspectJ aspektusorientált szoftvereszköz fejlesztésének vezetője volt. Charles Simonyi édesapja a tavaly elhunyt Simonyi Károly professzor, akadémikus, aki munkásságáért 2000-ben a Magyar Tudományos Akadémia Aranyérmét kapta.

Üzleti háttér

A Microsofttal született megállapodás biztosítja, hogy Charles Simonyi továbbra is a “Microsoft család" fontos tagja marad, és jogosult szellemi tulajdonaként hasznosítani mindazt, amit ő fejlesztett ki és szabadalmaztatott, amíg a Microsoftnál dolgozott. A megállapodás keretében nem történik pénzmozgás. Az ISC nem tervezi részvények kibocsátását.

“Charles munkája rendkívül izgalmas, és nagyon örülök, hogy továbbra is kapcsolatban maradunk", mondta Bill Gates, a Microsoft elnöke és vezető szoftverfejlesztője. “Az elmúlt évek során Charles számos területen kiemelkedő mértékben járult hozzá a Microsoft sikeréhez, és ez a legutóbbi vállalkozása sok szempontból hatalmas lehetőségeket rejt a programozás jelentékeny mértékű fejlesztésére."

“Az elmúlt években a Microsoftnál arról álmodtam, hogy a szándékorientált programozási technológiával foglalkozom majd," - mondta Charles Simonyi. “Nagyon izgalmasnak találom, hogy ezt a munkát új vállalatunk fókuszált környezetében folytathatom, és a Microsoft jóváhagyásával dolgozhatunk, amely számomra természetesen nagyon fontos, végül is több mint 20 évig ott dolgoztam."

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05